Свет

"Кубанска кртица" у срцу америчке дипломатије: Бивши амбасадор САД деценијама био страни шпијун

Тужиоци су овај случај описали као једну од најдрскијих издаја у историји америчке дипломатске службе
"Кубанска кртица" у срцу америчке дипломатије: Бивши амбасадор САД деценијама био страни шпијунwww.globallookpress.com © Liu Bin

Бивши амерички амбасадор Мануел Роча изјавио је да ће се изјаснити кривим по оптужбама да је служио као тајни агент за Кубу деценијама уназад, доносећи неочекивано брзо решење за случај који су тужиоци описали као једну од најдрскијих издаја у историји америчке дипломатске службе.

Роча (73) је рекао савезном судији да ће признати савезне оптужбе за заверу да је деловао као агент стране владе, што би га могло одвести иза решетака на неколико година, пренео је АП.

Његов бранилац је наговестио да су се тужиоци договорили око казне, али дужина казненог рока није јуче саопштена у суду. Следеће рочиште заказано је за 12. април.

Тужиоци су навели да је Роча учествовао у "тајним активностима" у име Кубе најмање од 1981. године, када је приступио америчкој спољној служби, укључујући састајање са кубанским обавештајним оперативцима и пружање лажних информација званичницима америчке владе о својим контактима.

Рочу, чија је дводеценијска каријера као америчког дипломате укључивала високе положаје у Боливији, Аргентини и Одељењу америчких интереса у Хавани, ухапсио је ФБИ у његовом дому у Мајамију у децембру.

Случај се у великој мери ослања на само Рочино признање протекле године тајном агенту ФБИ који се представљао као оперативац кубанске обавештајне службе по имену "Мигел".

Роча је хвалио покојног кубанског лидера Фидела Кастра као "команданта", означио САД "непријатељем" и хвалио се да је више од 40 година служио као "кубанска кртица у срцу америчких спољнополитичких кругова".

image