Свет

Пекинг позива на уздржаност: У нуклеарном рату нема победника

Све стране треба да задрже присебност и изграде уравнотежену, ефикасну и одрживу европску безбедносну архитектуру кроз дијалог и консултације, поручила је портпаролка кинеског министарства спољних послова
Пекинг позива на уздржаност: У нуклеарном рату нема победникаwww.globallookpress.com © x99/ZUMAPRESS.com

У нуклеарном рату неће бити победника, стога Кина позива све стране да задрже присебност, изјавила је портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг, коментаришући јучерашњу изјаву руског председника Владимира Путина, да опасне акције и изјаве Запада прете сукобом употребом нуклеарног оружја и уништењем цивилизације.

"У јануару 2022. године, лидери пет држава са нуклеарним оружјем објавили су заједничку изјаву у којој су навели да се нуклеарни рат не може добити и да се не може започети", казала је Мао Нинг на брифингу.

Она је нагласила да је Кина увек сматрала да све државе које имају нуклеарно оружје треба да се придржавају концепта заједничке безбедности и да одржавају глобалну стратешку равнотежу и стабилност. 

Према њеним речима, у тренутној ситуацији све стране морају заједно да раде на ублажавању ситуације и смањењу стратешких ризика.

"Позивамо све стране да остану уздржане и изграде уравнотежену, ефикасну и одрживу европску безбедносну архитектуру кроз дијалог и консултације", закључила је портпаролка кинеског министарства спољних послова.

Претходно је заменик генералног секретара Алијансе Мирчеа Џоана изјавио да НАТО не види непосредну претњу да ће Русија да употреби нуклеарно оружје.

"Не видимо никакву непосредну претњу да ће Русија употребити нуклеарно оружје. Истовремено, изјаве руских власти су саме по себи веома опасне, јер подривају међусобно поверење", казао је Џоана у интервјуу за шпански лист "Паис".

image