Свет

Процурили снимци разоткрили лажи немачких медија: Како "Шпигл" и "Билд" крију истину од читалаца

Медији су се уротили да њихови читаоци не сазнају ништа о садржају пресретнутих разговора немачких генерала
Процурили снимци разоткрили лажи немачких медија: Како "Шпигл" и "Билд" крију истину од читалацаwww.globallookpress.com © Jan Woitas

Немачки медији јесу у својим извештајима потврдили аутентичност телефонског позива који је пресретнут и објављен у Русији, а у којем генерали немачког ратног ваздухопловства отворено говоре о томе како најбоље да "турусима" нападну Кримски мост.

Далеко од тога, међутим, да Немци знају стварну истину, јер њихови медији чине све што могу како би од својих грађана заташкали садржај разговора и убедили их да у фокусирају искључиво на "зле Русе који шпијунирају", указује Томас Ропер уредник веб-сајта "Анти-Шпигл".

"Билд" је тако огорчен што је Бундесвер прислушкиван, и додаје да је министарство одбране Немачке "како би ограничило штету" спровело мере цензуре блокирањем Икс налога који су дистрибуирали снимак у Немачкој.

"Циљ је да се спречи да Немци сазнају било шта о садржају разговора, јер је сва друга штета учињена: разговор је познат широм света и преведен је на многе језике. Само Немци не би требало да сазнају шта руководство Бундесвера планира да уради у тајности", указује Ропер.

Он наводи и да су Немци поприлично каснили објављујући причу о умешаности Немаца у планове о уништењу Кримског моста, јер како каже, требало им је времена да се "сложе око формулације".

"Не изненађује да су од одређеног тренутка сви немачки медији објављивали само кратке текстове у којима се готово ништа не извештава о садржају разговора. Међутим, нашироко се прича да су зли Руси прислушкивали разговор и да то Војна контраобавештајна служба сада истражује. Политичарима и медијима требало је 14 сати да се договоре око формулације, након што је Маргарита Симоњан, главна уредница РТ -а објавила први извештај о пресретнутом разговору и његовом садржају", указује уредник "Анти-Шпигла".

Не само да су у Немачкој блокирани сви налози на друштвеној мрежи Икс који су ширили спорне снимке, већ, додаје он, ниједан немачки медиј који је до сада извештавао о овој теми, о садржају разговора није известио.

"Немци не би требало да сазнају шта су генерали разговарали. Можда је разумљиво да Бундесвер то жели, али чињеница да се немачки медији поигравају са тајношћу још једном показује коме они заправо служе – а то нису њухови читаоци", констатује Ропер.

У тексту "Шпигла" од дванаест пасуса, како он илуструје, читалац тог листа и не може да прочита ни једну реченицу о умешаности Немачке у рат, нити о покушајима генерала да то прикрију, или, или доношењем података у Украјину аутомобилом, или тако што ће Британцима дати да ураде прљави посао програмирања ракета.

И није да су у снимку "између осталог помињана" складишта муниције и Кримски, као што то "Шпигл" лаже своје читаоце. Заправо, ту се врло детаљно разговарало о томе како их напасти.

"Официри ратног ваздухопловства су то врло пажљиво анализирали и разговарали о практично готовом плану напада на Кримски мост, с тим да им је једини проблем био како да објасне овај план Украјинцима. 'Шпигл' је слагао читаоце изостављајући то, јер они не знају о чему је био тај разговор и колико је био осетљив. Читаоци немачких мејнстрим медија остају глупи", истиче Ропер.

Ти медији, заправо само покушавају да одвуку пажњу од садржаја разговора. "Билд" то чини фокусирајући се на чињеницу да је Русија прислушкивала разговор, док "Шпигл" ради то исто, али детаљно додаје да је све то само "руска пропаганда". 

image