Свет

Трамп позива Бајдена да полаже когнитивни тест: Сазнаћемо зашто доносиш ужасне одлуке

Сви председници или они који желе да постану председници треба обавезно да положе овај тест, поручио је Трамп
Трамп позива Бајдена да полаже когнитивни тест: Сазнаћемо зашто доносиш ужасне одлуке© Tanjug/AP Photo/Eric Gay

Кандидат за председничку номинацију Републиканске странке Доналд Трамп поручио је данас да председник САД Џозеф Бајден "мора да полаже конгитивни тест".

"Покварени Џо Бајден мора да полаже конгитивни тест. Можда бисмо тако успели да сазнамо зашто доноси тако ужасне одлуке", навео је Трамп на својој друштвеној мрежи "Истина".

Додао је да је он већ урадио два теста - "оба без грешке", преноси портал Хил.

"Сви председници или они који желе да постану председници треба обавезно да положе овај тест", поручио је Трамп.

Бајденови критичари затражили су већу транспарентност од Беле куће када је реч о његовом здрављу, физичком и менталном, након недавног извештаја специјалног тужиоца Роберта Хура у којем се, између осталог, наводи да је амерички председник "добронамерни старији човек са лошим памћењем".

Бајден и Трамп посетили границу САД и Мексика, питање миграната једно од кључних

Бајден и Трамп посетили су истога дана границу САД и Мексика, у време када је велики прилив миграната постао једно од најважнијих питања за гласаче.

Бајден је посетио погранични град Браунсвил у Тексасу, у намери да подсети бираче да су републиканци у Конгресу одбацили двостраначки предлог о јачању имиграционих мера, након што им је Трамп рекао да не изгласају закон како Бајден не би остварио политичку победу, преноси Глас Америке.

Браунсвил је регион где се број илегалних улазака у САД знатно смањио протеклих година.

Председник је у Браунсвилу позвао Трампа да му се придружи у проналажењу решења за проблеме имиграције у САД, преноси Глас Америке.

"Усагласите се уместо што члановима Конгреса говорите да блокирају овај предлог. Придружите ми се или ћу се ја придружити вама указујући Конгресу да усвоји овај двостраначки предлог закона о безбедности граница. Можемо то да урадимо заједно", рекао је Бајден.

Он је позвао чланове Конгреса да поново размотре ставове о двостраначком предлогу за решавање кризе на граници, пошто је блокиран у Сенату, у великој мери и због противљења Доналда Трампа.

"Сенат треба да преиспита свој став, а чланови који му се противе политизацију треба да оставе по страни. Договор је био готово постигнут, а онда га је скрајнуло странчарење. Компромис је користан корак у решавању проблема имиграције”, поручио је Бајден и додао: "Потребно је да делујемо". 


Бивши председник Трамп обишао је Игл Пес, једно од најпрометнијих подручја за илегални прелазак из Мексика у Америку, а као опасност је означио долазак миграната у САД.

Трамп, оштар критичар граничне политике америчке администрације, у говору у парку Шелби настојао је да повеже пораст стопе криминала у Америци са порастом прилива илегалне имиграције.

"То су људи који у нађу земљу долазе из затвора, менталних установа. Они су терористи и то је ужасно", рекао је Трамп.

Неколико стотина Трампових присталица се окупило носећи транспаренте на којима је писало "Учинимо Америку поново великом" и "Нема предаје".

Бајден је започео мандат у Белој кући 2021. године обећањем да ће укинути тврду имиграциону политику коју је водио Трамп, али је у међувремену заузео оштрији приступ.

Под притиском републиканаца, који га оптужују да не успева да контролише границу, Бајден је позвао Конгрес прошле године да издвоји већа средства за спровођење закона и најавио да ће "затворити границу" ако добије нова овлашћења да мигранте врати са границе.

image