Свет

Палестински премијер: Појасу Газе је потребан "Маршалов план"

Такође је затражио од Сједињених Држава да врате финансирање Агенције Уједињених нација за палестинске избеглице на Блиском истоку
Палестински премијер: Појасу Газе је потребан "Маршалов план"© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Појасу Газе је потребан "Маршалов план", рекао је палестински премијер Мухамед Штаје, који се у Рамали (Западна обала) састао са делегацијом чланова америчког Конгреса, преноси палестинска агенција ВАФА.

"Појас Газе се суочава са хуманитарном катастрофом без преседана због израелске агресије и потребан му је 'Маршалов план' који укључује помоћ, реконструкцију и економски опоравак чим престане (Израелска) агресија", рекао је Штаје.

Он је поновио је свој позив Сједињеним Државама да подрже тренутни прекид ватре, омогуће отварање граничних прелаза за хуманитарну помоћ у Појасу Газе и пруже основне услуге као одговор на хуманитарну кризу.

Штаје је замолио Вашингтон да не користи вето на захтев Палестине за пуноправно чланство у УН и позвао да буде призната као држава. Такође је затражио од Сједињених Држава да врате средства Агенцији Уједињених нација за палестинске избеглице на Блиском истоку (УНРВА).

Тренутно је 16 земаља суспендовало финансирање УНРВА након оптужби Израела да је најмање 12 њених запослених учествовало у нападу који је Хамас извео 7. октобра 2023. Уз то, Вашингтон је већ три пута ставио вето на резолуцију Савета безбедности којом се позива на хитан хуманитарни прекид ватре у појасу Газе.

Маршалов план је био програм САД за помоћ у обнови Западне Европе после Другог светског рата. Према студији Светске банке објављеној у фебруару, која је заснована на сателитским снимцима, од избијања рата уништено је око 62 одсто стамбених зграда у Појасу Газе.

image