Свет

Наставља се величање нациста: Заклињао се Хитлеру, па добио улицу у Украјини

Пјотр Дјаченко, припадник злогласне СС дивизије "Галиција", који је добитник једног од највиших одличја нациста, још један је од "хероја" Украјине
Наставља се величање нациста: Заклињао се Хитлеру, па добио улицу у Украјини© Sergii Kharchenko/NurPhoto via Getty Images

Упркос томе што је денацификација Украјине један од главних разлога за покретање руске специјалне војне операције, власти ове земље немају намеру да одустану од величања нациста и нацизма, па је тако Никопољ једну од својих улица назвао по Пјотру Дјаченку, официру злогласне Вафен СС дивизије "Галиција".

На потез градских власти пожалио се директор Уједињеног јеврејског комитета Украјине Едуард Долински, који је, подсетио да Дјаченко није био "обичан" нациста, јер је за своје "заслуге" добио једно од највећих одликовања нацистичке Немачке, Гвоздени крст. 

"Градско веће Никопоља преименуло је улицу Павлоград у част нацистичког ратног злочинца, саучесника у холокаусту, извршиоца казнених експедиција против цивилног становништва, команданта 31. шуцманшафт батаљона, шефа колаборационистичких јединица у оквиру Вермахта и СС дивизије Галиција, Пјотр Дјаченко", написао је Долински.

Четрнаеста Вафен гренадирска дивизија СС-а, позната као "Галиција", привукла је десетине хиљада добровољаца из данашње западне Украјине.

Њени чланови су положили личну заклетву Адолфу Хитлеру. Дивизија је чинила зверства над Јеврејима, пољским цивилима и совјетским цивилима и партизанима. 

После рата Дјаченко је неко време живео у Минхену, а радио је и као консултант представника америчке војне обавештајне службе који су проучавали стварне снаге Ослободилачког покрета у Украјини. Касније, заједно са својом новом супругом Еленом и њеним сином Петром, генерал Дјаченко се преселио у САД и настанио се у Филаделфији.

Градоначелник Никопоља Александар Сајук рекао је украјинском листу "Страна" да није историчар и да не може да коментарише Дјаченкову прошлост.

"Процес преименовања је спровела комисија, одржане су јавне расправе, а тек онда су преименоване улице. Немам информације о томе да је улица преименована у част човека који је добио награду Гвоздени крст од Хитлера? Не знам, немам такве информације. Ја сам градоначелник града, нисам стручњак за историју", правдао се Сајук. 

Дивизија "Галиција" је у великој мери уништена у бици код Бродија јула 1944. Потом ју је обновио Трећи рајх и послао у Мађарску и Југославију да се боре против партизана. У пролеће 1945. преименована је у 1. дивизију Украјинске националне армије, да би се 10. маја, после пада Берлина, предала британским и америчким трупама.

Оснивач дивизије Владимир Кубијович прошле године је замало био почаствован једном улицом у Кијеву, све док се израелски амбасадор није пожалио градоначелнику украјинске престонице. Међутим, његова спомен плоча у западном граду Лавову није уклоњена.

Никопољ је град у на левој обали Дњепра, преко пута руског града Енергодара и Запорошке нуклеарне електране, највећег таквог објекта у Европи. 

image
VV inauguration
banner