Свет

Борис Писторијус, безбедносна (не)култура и заштита од шпијунирања: Шифра 1234

Чињеница да немачко министарство одбране користи шифру "1234" након цурења компромитујућих разговора војних званичника је "крајње срамотна", пише "Билд"
Борис Писторијус, безбедносна (не)култура и заштита од шпијунирања: Шифра 1234Getty © Maja Hitij/Getty Images

Немачко министарство спољних послова наишло је на критике тамошњих медија након што је поставило "1234" као шифру за приступ саопштењу за медије - о процурилом разговору високих војних званичника.

Саопштење министра одбране Бориса Писторијуса објављено је у аудио формату на званичном сајту министарства у понедељак, обавестивши посетиоце да могу да му приступе путем поменуте једноставне лозинке, а што је "Билд" назвао "изузетно срамотним".

Иако саопштење за медије није исто што и високо поверљиви разговори, немачки лист се није презао у критици Писторијусовог ресора.

"После прислушкивања Бундесвера од стране руских шпијуна, ово је крајње срамотно", оцењује "Билд". 

Главна уредница РТ Маргарита Симоњан објавила је у петак транскрипт и аудио снимак разговора између четворице високих официра немачког ваздухопловства, укључујући команданта Луфтвафеа Инга Герхарца, рекавши да је досије добила од руских безбедносних званичника.

Немачки официри су током видео позива разматрали употребу немачких ракета "таурус" за напад на Кримски мост, питајући се како би Берлин могао да негира умешаност у том случају. Инго Герхарц и његови сарадници такође на снимку откривају да је Британија већ има своје стручњаке у Украјини који управљају крстарећим ракетама "сторм шедоу".

Нејасно је како су контакти главне уреднице РТ дошли до снимка, али заменик председника надзорног одбора немачког парламента, Родерик Кисеветер, рекао у недељу да су Руси могли једноставно да се укључе на незаштићену "Веб-Екс" видео конференцију, а да немачки службеници то не примете.

Берлин је у суботу потврдио аутентичност снимка. У својој изјави у недељу, Писторијус се није осврнуо на очигледне безбедносне пропусте који су довели до цурења информација, нити чињеницу да немачки високи војни званичници разговарају о нападу "таурусима" иако је канцелар Олаф Шолц истицао да то оружје неће слати Кијеву. Уместо тога, он је инцидент приписао "информационом рату" Русије против Запада.

"Волстрит џорнал" је у суботу оценио да процурили разговор чини испоруку "тауруса" Кијеву мање вероватном.

image