Свет

Кинески професор Жанг Вејвеј: Запад се сам изоловао од остатка човечанства

Како је рекао професор Вејвеј, велика већина света изузетно цени и подржава решеност Русије да промени униполарни светски поредак. Тачно је да је Русија изолована од стране Запада, али је, такође, тачно да је Запад изолован од стране свих осталих
Кинески професор Жанг Вејвеј: Запад се сам изоловао од остатка човечанстваwww.globallookpress.com © Weng Xinyang

Мултиполарност је данас толико важна управо зато што је униполарност неморална, неправедна и застарела, рекао је Жанг Вејвеј, угледни кинески професор међународних односа на Универзитету Фудан и директор Кинеског института, преноси сајт "Геополитика".

У униполарном поретку практично све, од долара преко трговине, све до модерних технологија и климатских промена, служи као оружје. Санкције и обојене револуције постале су норма, која се користи рутински, узрокујући ратове и разарања, и доносећи неописиву патњу милионима људи. Зато овај поредак мора и сигурно ће бити промењен.

Са успоном Кине и Русије, БРИКС-ом у експанзији и другим чланицама Глобалног југа, убрзано се формира мултиполарни светски поредак. После седам деценија социјалистичке изградње, први пут у историји човечанства, Кина је постала највећа светска економија. На основи паритета куповне моћи, кинеска економија је највећа још од 2014. године.

Данас је Кина водећа индустријска и трговинска држава, са највећим тржиштем. Кина се данас налази на челу Четврте индустријске револуције, са великом базом података, убрзаним развојем вештачке интелигенције и квантних технологија. Данас је Кина једина земља која је у стању да испоручују робе, услуге и искуства читавом свету, а то је заувек променило и Кину и светски пејзаж.

Пре 11 година, Кина је покренула иницијативу "Појас и пут", у којој више од 150 земаља учествује у бројним пројектима, заснованим на кинеској идеји: "Разговарајте заједно, градите заједно и заједно користите."

Отада је "Појас и пут" прерастао у опште добро и добру платформу за међународну сарадњу, што представља одличну основу за нови мултиполарни светски поредак.

Кретање света ка мултиполарности је незаустављиво

Као потпуно независан пол, Кина је цивилизацијска држава, са пуним суверенитетом, моћним одбрамбеним капацитетима, огромном економском, технолошком, културном и интелектуалном моћи. Верујемо у мото "Уједини се и напредуј", уместо у западни мото "Завади па владај". За разлику од америчке изреке "Ако нисте за столом, ви сте на менију", ми прихватамо "Заједничку будућност за човечанство".

Упркос контроверзама око украјинског сукоба, велика већина света изузетно цени и подржава решеност Русије да промени униполарни светски поредак. Тачно је да је Русија изолована од стране Запада, али је, такође, тачно да је Запад изолован од стране свих осталих. Ова чињеница показује да је Русија пуноправни и независни цивилизацијски пол, са потпуним суверенитетом, огромном војном моћи, економском, културном и интелектуалном снагом цивилизацијске државе.

Данас су се појавили многи нови полови, а не само Кина и Русија. Индија, Бразил, Иран, Турска, чланице БРИКС-а и земље Глобалног југа налазе се у снажном успону. Без обзира на унутрашње разлике, све ове земље деле заједнички циљ: успостављање плуралног светског поретка, заснованог на миру, развоју, правди, међусобном поштовању и заједничком просперитету.

Многе од ових земаља себе сматрају цивилизацијским државама или цивилизацијским заједницама. Ако униполарност САД подстиче њена "дубока држава", која наноси толико штете читавом свету, цивилизацијске државе имају своје "дубоке културе" и "дубоке народе".

И све оне поштују сопствене моралне стандарде и сопствене цивилизацијске корене, категорички одбацујући западна морална учења и наметање западне воље.

Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ недавно је признао да "скоро сви (у незападном свету) сада мисле да постоје кредибилне алтернативе Западу, не само у економском, већ и у технолошком, војном и идеолошком смислу."

То је потпуно тачно. Са огромном материјалном или "тврдом моћи", као и огромном интелектуалном снагом или "меком моћи" огромне светске већине, кретање света ка мултиполарном светском поретку постало је једноставно незаустављиво.

Хајде да то прославимо заједно, рекао је на крају Жанг Вејвеј, и да и убудуће градимо бољи и хуманији свет.

image