Свет

Хашки суд издао налоге за хапшење највиших руских официра

У саопштењу суда се наводи да су Сергеј Иванович Кобилаш и Виктор Николајевич Соколова терете, између осталог, и за злочине против човечности
Хашки суд издао налоге за хапшење највиших руских официра© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Међународни кривични суд (МКС) издао је данас налоге за хапшење двојице високих руских официра Сергеја Ивановича Кобилаша и Виктора Николајевича Соколова, због оптужби да су наводно починили ратне злочине у периоду од 10. октобра 2022. до 9. марта 2023. године.

"Сергеј Кобилаш, генерал-потпуковник Оружаних снага Русије, који је у био командант авијације Ваздушно-космичких снага, и Виктор Соколов, адмирал у руској морнарици, који је био командант Црноморске флоте, одговорни су за ратне злочине усмеравања напада на цивилне објекте и ратне злочине наношење прекомерне штете цивилима или на цивилним објектима", наводи се у саопштењу МКС.

Додаје се да се њих двојица терете и за злочине против човечности.

''Претпретресно веће је закључило да постоје разлози за веровање да су наводни удари били усмерени на цивилне објекте, док је за оне објекте који су се у релевантно време могли квалификовати као војни циљеви, очекивана случајна штета и штета за цивиле била очигледно претерана у односу на предвиђену војну предност'', саопштено је из МКС.

Наводни злочини су се догодили током ракетних удара "на украјинску електричну инфраструктуру од 10. октобра 2022. до 9. марта 2023. године", тврди суд.

Трибунал са седиштем у Хагу је више пута предузимао непријатељске кораке против Москве од почетка Специјалне војне операције, посебно издавањем налога за хапшење руског председника Владимира Путина прошлог пролећа. Путин је оптужен за "противправну депортацију" украјинске деце у Русију.

Москва је одбацила тврдње Међународног кривичног суда, наводећи да су деца евакуисана из ратне зоне и да би могла бити враћена у Украјину ако то затраже њихови законски старатељи. Русија је такође предузела кораке одмазде против самог МКС, покренувши кривични поступак против главног тужиоца и судија суда, издајући на крају налоге за хапшење против њих.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner