Свет

ЕПП побеђује на изборима за ЕУ? Како се Урсула продала крајњој десници за још један мандат

Да би добила подршку да остане на функцији, тренутна шефица Европске комисије увелико флертује са дојучерашњим политичким опонентима
ЕПП побеђује на изборима за ЕУ? Како се Урсула продала крајњој десници за још један мандат© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Европски конзервативци ће победити на изборима за ЕУ, а батаљони чланова Европске народне партије (ЕПП), ове недеље, на састанку у Букурешту, подржаће актуелну председницу Европске комисије Урсулу Фон дер Лајен, пише "Политико".

Фон дер Лајенова, која је свој мандат изградила на подршци Украјини, постављању климатских циљева, реаговању на пандемији и јачању односа са САД - готово гарантовано ће задржати најмоћнију позицију ЕУ до 2029. године, уверава овај медиј.

Штавише неће јој у тој трци ни требати превише енергије, будући да анкете показују да ће ЕПП, која је највећа групација у Европском парламенту, поново победити у јуну и тако омогућити Фон дер Лајеновој да остане у Берлемону.

ЕПП је пуна самопоуздања, толико да конференцију у Румунији доживљава само као споредни догађај – биће то политички инкубатор у коме ће конзервативци "зацртати курс континента" услед специјалне војне операције у Украјини и „све дуже сенке америчког председника Доналда Трампа.

ЕПП је толико самоуверена да циља на три од четири највиша институционална посла ЕУ, које тренутно деле са социјалистима и либералима. Не само да већ полажу право на председништво Комисије и Парламента (које тренутно држи Роберта Мецола из ЕПП-а), већ су сада усмерени и на улогу главног дипломате ЕУ. 

Али по којој цени?

Анкете, наиме, предвиђају пораст крајње деснице на изборима у јуну, на којима би политичке групације попут Француског националног скупа, Алтернативе за Немачку и шпанског Вокса могле да остваре огроман успех. 

То би могло значити потенцијално 160 посланика који су десно од ЕПП-а, а који би вршили притисак када Комисија сачини свој следећи законодавни план. 

Иако то можда није довољно да узнемири садашњу владајућу коалицију – коју чине ЕПП, социјалисти и либерална група Ренев – крајња десница могла би да постане довољно моћна да блокира доношење закона или да у великој мери на њих утиче.

Фон дер Лајенова којој ће бити потребна подршка већине посланика како би освојила други мандат, зато је већ отворила своја врата неким деловима деснице – што значи да је итекако вољна да се прода удесно и одбацује "зеленило".

Главни ривали ЕПП-а (који су још увек део тренутне коалиције у Парламенту), социјалдемократе, покренули су прошле недеље своју кампању наводећи да је ЕПП толико залутала удесно да сада подлеже крајностима и угрожава сам европски пројекат.

"Хајде да упозоримо конзервативце, питам их, да ли сте заиста вољни да издате своју историју отварајући врата екстремној десници? Где је ваша граница?" питала је лидерка Италијанске демократске партије Ели Шлајн,  у Риму на конгресу социјалиста прошле недеље. 

Али конзервативни стратези одбијају да буду "префабани крајње десничарском четком". 

"Мислим да ћемо видети да ће странка наставити да заузима веома чврст став против крајње деснице. Сваки коментар о томе да се ЕПП зближава крајњој десници чујете само изван ЕПП-а", уверава Дара Марфи, која је водила кампању ЕПП-а на изборима за ЕУ ​​2019.

Сви докази, међутим, указују на померање ЕПП-а удесно откако се пандемија повукла.

image