Свет

Европска народна партија подржала Фон дер Лајен за други мандат у ЕК

Делегати ЕПП гласали су на конгресу у Букурешту и са 400 гласова за и 89 против дали подршку Лајен у кандидатури за још пет година на једној од највиших функција у ЕУ
Европска народна партија подржала Фон дер Лајен за други мандат у ЕК© Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Водећа политичка група у Европској унији, Европска народна партија (ЕПП) подржала је данас председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен за њен други мандат на тој позицији.

Делегати ЕПП-а гласали су, на конгресу у Букурешту, са 400 гласова за и 89 против и апсолутном већином дали подршку Лајен у кандидатури за још пет година на једној од највиших функција у ЕУ, што ће бити одлучено након парламентарних избора у ЕУ у јуну.

Фон дер Лајен је, иако је једини кандидат на листи ЕПП, била потребна апсолутна већина за победу, а као кључне изазове за ЕУ навела је ратове у Украјини и Гази, као и јачање Кине, преноси Ројтерс.

Председница ЕК саопштила је током партијског кокуса у Букурешту да пријатељи руског председника Владимира Путина покушавају да поново испишу европску историју и отму њену будућност, док "шире мржњу преко тастатура".

"Наша мирна и слободна Европа је суочена са до сада невиђеним изазовима од стране популиста, националиста и демагога, који хоће да униште наше вредности и Европу", поручила је Фон дер Лајен.

Она је обећала побољшање европске економије, сузбијање кријумчарења илегалних миграната у блок, јачање конкурентности и подршку пољопривредницима како трошкови живота расту, као и више финансијске и војне помоћи Украјини.

Највећа препрека за Фон дер Лајен да освоји други мандат могли би бити евроскептици, за које се очекује да освоје више места, што би могло натерати председницу да потражи подршку ван традиционалних центристичких партија, потенцијално по цену одређених политичких уступака.

Уколико Фон дер Лајен поново буде именована од стране лидера 27 земаља чланица ЕУ, она ће наставити да одређује политику блока када су у питању технологија, пружање државне помоћи, провере кинеских инвестиција и санкције против Русије.

image