Свет

Урсула кренула у кампању: Избегла одговор на шкакљиво питање и напала Марин Ле Пен

Национално окупљање су пријатељи Путина и не може им се веровати, поручила је шефица Европске комисије
Урсула кренула у кампању: Избегла одговор на шкакљиво питање и напала Марин Ле ПенGetty © Thierry Monasse / Contributor

Урсула фон дер Лајен покренула је своју кампању за још пет година на челу Европске комисије циљајући на француску странку Национално окупљање (РН), коју предводи Марин Ле Пен.

"Врло смо јасно видели да Окупљање... доводи у питање Европску унију и да су они пријатељи (руског председника Владимира) Путина, тако да се на њих не можете ослонити", рекла је она на конференцији за новинаре, убрзо након што је потврђена као водећи кандидат Европске народне партије (ЕПП) десног центра на конгресу у Букурешту.

Странку Марин Ле Пен оптужују за блиске везе са Русијом још од 2014. године, када су добили кредит од 6 милиона евра од руске компаније. Зајам је од тада отплаћен, а странка пориче било какве везе са Москвом.

Напад Фон дер Лајенове на РН дошао је као одговор на питање зашто је француска чланица ЕПП, Републиканци, нису подржали.

Фон дер Лајенова је избегла да одговори на питање и поновила да странке са којима ће ЕПП сарађивати морају бити про-ЕУ, проукрајинске и за подржавање владавине права.

Неке од партија чланица ЕПП-а су у влади са странкама крајње деснице, као што су Италија и Финска.

Национално окупљање је део групе Идентитет и демократија у Европском парламенту, заједно са Данском народном партијом (ПВВ) и Алтернативом за Немачку (АфД).

image