Русија

Захарова о папиним речима о миру у Украјини: Позив је упућен Западу да призна своју грешку

Сваки стручњак, политичар, дипломата данас схвата да је ситуација у Украјини "у ћорсокаку" и због тога многе дипломате и земље позивају на преговоре, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова о папиним речима о миру у Украјини: Позив је упућен Западу да призна своју грешку© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да се папа Франциско у позиву да се рат у Украјини оконча преговорима није обраћао Кијеву, већ Западу који, како је навела, користи Украјину као инструмент за остваривање својих амбиција. 

Папа Франциско изјавио је да би Украјина требало да смогне храбрости и да, како је навео, подигне "белу заставу" и преговара са Русијом о прекиду рата.

"Ја то видим овако: папа тражи од Запада да одустане од својих амбиција и призна своју грешку", казала је Захарова за агенцију АНСА, напоменувши да Русија никада није блокирала преговоре са Украјином. 

Према њеним речима, папа не апелује на Кијев, већ на Запад са позивом да започну преговоре.

"Русија никада није блокирала преговоре са Украјином. Сваки стручњак, политичар, дипломата данас схвата да је ситуација у Украјини 'у ћорсокаку' и због тога многе дипломате и земље позивају на преговоре", указала је Захарова.

Директор Канцеларије за медије Ватикане Матео Бруни изјавио је да папа Франциско у интервјуу за швајцарски јавни сервис РСИ, који је претходно објављен, није тражио од Украјине да се преда, како су пренели неки медији, већ је намеравао да позове на прекид ватре и да укаже на "храброст преговора".

image
VV inauguration
banner