Свет

Кулеба папи Франциску: Украјина никад неће подићи белу заставу

Министар спољних послова чак је позвао Ватикан да преиспита своју улогу у Другом светском рату, алудирајући да су подигли "белу заставу" пред нацистичким Немачком
Кулеба папи Франциску: Украјина никад неће подићи белу заставу© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба поручио је Ватикану да обрати посебну пажњу на своју улогу у Другом светском рату, истичући да се Кијев никада неће предати.

Званичник Украјине тако је одговорио на позив папе Франциска Кијеву да покаже "храброст, подигне белу заставу" и преговара о прекиду сукоба са Русијом.

Кулеба је на друштвеној мрежи Икс написао је да јака особа у било ком спору "стоји на страни добра уместо да покушава да све стави на исту основу" и назове то 'преговорима', навео је он, а преноси Ројтерс.

"Наша застава је жутоплава. Ово је застава под којом живимо, умиремо и побеђујемо. Никада нећемо подизати ниједну другу", навео је Кулеба.

Он је у својој објавио алудирао и на оптужбе да папа Пије Дванаести није предузео ништа против нацистичке тираније у Другом светском рату. 

Кулеба као да је заборавио да "елитни" одреди украјинске војске без зазора иду на фронт са видљиво истакнутим нацистичким симболима. Сада је, међутим, окренуо причу.

"Када је у питању бела застава, знамо ову стратегију Ватикана из прве половине двадесетог века. Позивам (Ватикан) да избегава понављање грешака из прошлости и да подржи Украјину и њен народ у њиховој праведној борби за живот", написао је Кулеба.

Подсећа се и да је поглавар католичке цркве источног обреда Украјине, надбискуп Свјатослав Шевчук, такође одбацио папине коментаре.

"Украјина је рањена, али није покорена! Украјина је исцрпљена, али стоји и стајаће! Нико не размишља о предаји" објављена је на сајту ове цркве Шевчукова изјава у Њујорку.

image
VV inauguration
banner