Свет

Мадуро у одбрани папе: Зеленски је поражени кловн

Председник Венецуеле Николас Мадуро је истакао да се папа Франциско, поштован у целом свету, залаже за мир и преговоре јер разуме да се само на тај начин може окончати сукоб, а Зеленски га непримерено вређа
Мадуро у одбрани папе: Зеленски је поражени кловн© Matias Delacroix/Getty Images

Председник Венецуеле Николас Мадуро подржао је предлог папе Франциска да Украјина отпочне мировне преговоре, оштро осудивши изјаве украјинског председника Владимира Зеленског против понтифика, назвавши га "кловном".

Зеленски је у својој видео поруци рекао да је "захвалан онима који подржавају украјинску војску молитвом и разговором, а не да се баве виртуелним посредовањем негде на 2.500 километара удаљености".

Мадуро је истакао да се папа Франциско, поштован у целом свету, залаже за мир и преговоре јер разуме да се само на тај начин може окончати сукоб, а Зеленски га непримерено вређа.

"А, онда дође председник Украјине и вређа папу. Зеленски ме све више подсећа на такозваног бившег самопроглашеног председника Венецуеле Хуана Гвида, којег је венецуеланска опозиција напустила и који се тренутно налази у Сједињеним Државама. Он је исти безобразни кловн као и поражени Гвидо, једнако лош за свој народ", поручио је Мадуро у свом телевизијском програму "Са Мадуром".

Претходно је папа Франциско изјавио да би Украјина требало да смогне храбрости и да, како је навео, подигне "белу заставу" и преговара са Русијом о прекиду рата.

Истовремено, додао је да када неко види да је "поражен, да нешто не иде, треба да покаже храброст и преговара" како би спречио да се деси оно најгоре и избегао нове смрти. 

У свом одговору употребио је термин "бела застава", који се чуо у новинарском питању, што су многи медији протумачили као позив на капитулацију Кијева. 

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба поручио је Ватикану да обрати посебну пажњу на своју улогу у Другом светском рату, истичући да се Кијев никада неће предати, док је Зеленски одбацио папину иницијативу за мирно решење, назвавши је "виртуелним посредовањем". 

image
VV inauguration
banner