Свет

Од "брм-брм" до Џилиних "ризичних фотографија": О чему је све Бајден причао са специјалним тужиоцем

Ен-Би- Си је имао увид у транскрипт разговора америчког председника са тужиоцем Хуром о поступању са поверљивим документима
Од "брм-брм" до Џилиних "ризичних фотографија": О чему је све Бајден причао са специјалним тужиоцем© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Бомбастични извештај специјалног тужиоца Роберта Хура о поступању председника Џоа Бајдена са поверљивим документима који је представљен Конгресу, приказао је америчког председника као "старијег човека са слабим памћењем", а транскрипт њиховог разговора у који је Ен-Би-Си имао увид, осветљава чега то Бајден не може да се сети, а о чему воли да бесконачно прича.

Бајден је, током интервјуа с Хуром говорио као да размишља наглас, а затим причао приче, што би Срби рекли "о Марковим конацима", правећи дигресије као на пример док је до детаља препричавао посету Монголији где је показао своје стреличарске вештине, и где је у његову част била приређена свечаност. На све то, Бајден је у једном тренутку "опонашао звук аутомобила"- што би отприлике требало да значи да је специјалном тужиоцу говорио нешто као "брм-брм".

Ипак, он није могао да се сети неких конкретних инцидената, или на пример зашто је одређене предмете спаковао тако како их је спаковао.

Једна од области које је Хур истраживао био је руком писани меморандум који је Бајден послао председнику Бараку Обами за Дан захвалности 2009.

Документ је касније пронађен у његовој гаражи, у оштећеној картонској кутији поред сандука за псе и поломљене лампе залепљене лепљивом траком. Бајден је имао копију меморандума, рекао је, јер га је сматрао кључним доказом који показује да је био у праву што се у Обаминој администрацији залагао за повлачење трупа у Авганистану, што је препорука коју је Обама ипак одбацио.

Потегла се и прича о смрти његовог сина Боа.

"Запамтите, у овом временском оквиру, мој син је - или је распоређен или умро", рекао је Бајден.

Бајден је успео да се сети да је Бо умро 30. маја, а транскрипт показује да су се други присутни убацили да прецизирају годину: 2015. 

"А Трамп је изабран у новембру 2017", рекао је он, док транскрипт показује да га је други учесник у разговору исправио да каже 2016. године.

Било је и других тачака током два дана испитивања када се чинило да Бајден није ускладио одређене догађаје са годинама у којима су се десили. Говорећи о пресељењу 2019. из куће коју је изнајмио у Вирџинији у Делавер, рекао је да му је намештај за постављање кућног студија за медијске наступе стигао током пандемије коронавируса, која је почела годину дана касније.

На више од 250 страница транскрипата откривене су дуге дискусије између Бајдена и тужиоца о начинима на који је прегледао поверљива документа као потпредседник и како су његове ствари транспортоване у Белу кућу, његове дом у Делаверу и друге локације.

"Само се надам да нисте пронашли неке критичне слике моје жене у купаћем костиму, што вероватно јесте. Прелепа је", рекао је Бајден у једном тренутку.

Бајден је у једном тренутку посебно желео да разговара о својој љубави према аутомобилима,  а у једном тренутку у транскрипту пише и "мејкс кар саунд", (опонаша звук аутомобила) како би се описало шта је тачно рекао.

image