Свет

Трамп против Бајдена: Ко би победио да се избори одрже сада?

Сада више нема сумње да ће у новембру доћи до репризе окршаја из 2020. године, али поставља се питање да ли ће се репризирати и резултати
Трамп против Бајдена: Ко би победио да се избори одрже сада?Getty © Liu Guanguan/China News Service via Getty Images

Након што је Ники Хејли одустала од изборне трке, а бивши председник САД почео да врши смену кадрова на самом врху републиканске странке како би ресурсе "црвених" усредсредио на своју кампању, Трамп је успео да осигура председничку кандидатуру у својој странци, а исто је учинио и актуелни председник Џозеф Бајден међу демократама.

Другим речима, сада више нема никакве сумње да ће председнички избори у САД у новембру ове године бити реприза окршаја из 2020, када је "црвени" бунтовник изгубио од Бајдена.

Међутим, поставља се питање да ли ће се репризирати и резултати, будући да се оба кандидата налазе у другачијим околностима него пре четири године.

Подршка америчких бирача актуелном председнику је на историјско ниским нивоима (свега 39,9 одсто) док се Бајден такође суочава са растућим незадовољством дела популације САД његовом политиком према Украјини и Израелу. Хвалоспеви његове администрације о достигнућима у домену економије изгледа да не уливају поверење гласачима у очекиваној мери.

Трамп, са друге стране, никада није био миљеник главног тока, али су бројни судски поступци који се против њега воде утврдиле бившег председника САД у очима његових присталица као аутсајдера који је више него вољан да уђе у клинч са америчким естаблишментом. 

Поврх тога, Трампове тврдње попут оне да ће окончати украјински сукоб за 24 часа откако буде изабран представљају бившег председника САД као "мировног" кандидата. 

Старост представља препреку обојици кандидата, али, према анкети "Еј-Би-Си њуза" више Американаца то мисли за 81-годишњег Бајдена (86 одсто), него за 77-годишњег Трампа (62 одсто).

Да се избори одрже у овом тренутку, Трамп би однео победу са 47,3 одсто гласова у односу на Бајденових 45,5, наводи се на порталу "Рил клир политикс" (Real clear politics) на основу сумирања свих постојећих анкета.

Поврх тога, овај портал идентификује седам "преломних" држава на предстојећим изборима — Аризона, Џорџија, Пенсилванија, Мичиген, Северна Каролина, Невада и Висконсин — од којих Трамп тренутно предњачи за најмање један процентни поен свуда осим у Пенсилванији, где Бајденова тренутна предност износи 0,8 процентних поена.

Посебно је занимљиво то што су све од ових "преломних" држава на изборима 2020. претежно гласале "плаво" изузев Северне Каролине, што може бити још један од индикатора да се расположење општег становништва према Трампу мења.

image