Свет

Британски посланик: Израел и Украјина су чудовишта које је створила Америка

Израел и Украјина сада наређују Вашингтону, тврди Џорџ Галовеј
Британски посланик: Израел и Украјина су чудовишта које је створила Америка© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Америчка политика давања милијарди долара помоћи Украјини и Израелу створила је "чудовишне" државе, тврди британски посланик Џорџ Галовеј.

Галовеј се гостујући на РТ интернешенелу осврнуо на раздор који се појавио у односу америчког председника Џозефа Бајдена и израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа око ситуације у Гази. Наиме, Бајден је поручио да би израелски напад на Рафу где је око 1,5 милиона Палестинаца потражило уточиште, за САД било "црвена линија", на шта му је Нетанјаху поручио да је његова црвена линија да се напад Хамаса никад не понови, односно да је Рафа легитимна мета.

Упоређујући Вашингтон са Франкенштајном, Галовеј је рекао: "Када направиш чудовиште... оно више није твоје. То је чудовиште које може да уради монструозне ствари. И то је оно што су урадили са Нетанјахуом и људима попут њега који сада воде Израел".

Израел је највећи кумулативни прималац америчке војне помоћи, који сваке године добија оружје и одбрамбене системе у вредности од око 3,8 милијарди долара.

Галовеј је такође користио аналогију са Франкенштајном описујући Украјину као "вазалну државу" која сада "говори платном органу шта да ради".

"Украјина нас сада третира као да им дугујемо, а не као да су добијали бескрајне субвенције новца и материјала. Сада украјинско руководство вређа људе који су им дали толико, стотине милијарди долара", рекао је Галовеј.

Раније овог месеца, украјински председник Владимир Зеленски оптужио је западне савезнике да "играју унутрашње политичке игре", критикујући их због кашњења у додели помоћи.

САД су Кијеву већ дале око 45 милијарди долара војне помоћи. Предлог закона о страној помоћи који би укључивао још 60 милијарди долара војне подршке заустављен је у Представничком дому који је под контролом републиканаца.

image
VV inauguration
banner