Свет

У Америци осуђен и отац дечака који је починио масовно убиство

Реч је о првим родитељима који су по оптужници за убиство, проглашени кривим за злочин свог сина
У Америци осуђен и отац дечака који је починио масовно убиство© Robin Buckson/Detroit News via AP, Pool

Отац америчког тинејџера који је починио масовно убиство у школи у близини Детроита у Мичигену, такође је, након мајке детета, осуђен за убиство из нехата.

Џејмс Крамбли је, тако, након Џенифер Крамбли осуђен су по оптужници у којој се наводи да  оружје није држао на осигураном месту и није реаговао на знаке менталних потешкоћа свога сина, објавио је Глас Америке.

Итан Крамбли служи доживотну казну због масовног убиства које је починио са 15 година када је 30. новембра 2021. године отворио ватру из полуатоматског пиштоља, убио четири ученика, а ранио још двоје као и једног наставника.

Тужиоци су у оптужници истакли да је тинејџер имао приступ пиштољу калибра девет милиметара који је отац купио четири дана пре него што је починио убиства.

Итан Крамбли написао је на листу задатка из математике, уз цртеж пиштоља и рањеног човека: "Мисли неће да се зауставе. Помозите ми. Мој живот је бескористан".

Његови родитељи, који су позвани на разговор код школског саветника поводом цртежа и записа, нису га након тога одвели кући из школе.

Школски саветник Шон Хопкинс саветовао је родитеље да у наредна два дана потраже помоћ за дечака јер је сматрао да он има самоубилачке намере.

Итан је рекао саветнику да је је тужан због бакине смрти, као и због тога што је угинуо кућни љубимац, али и због тога што му се одселио пријатељ.

Рекао је да је цртеж скица видео игрице и да не планира да почини насиље.

Према судским записима, ниједан од родитеља званичницима школе није поменуо недавно купљено оружје.

Џејмс и Џенифер Крамбли су први родитељи у САД који су осуђени због оружаног масовног убиства свога детета у школи.

Њима се судило у одвојеним поступцима, а и Џенифер је у фебруару осуђена за убиство из нехата.

image
VV inauguration
banner