Свет

"Њузвик" признаје: Руске снаге напредују дуж целе линије фронта

Повратак Авдејевке дао је додатну снагу руским снагама да напредују
"Њузвик" признаје: Руске снаге напредују дуж целе линије фронтаwww.globallookpress.com © MOD Russia

Након што су вратиле Авдејевку, руске снаге наставиле су своје напредовање како у Доњецку, тако и у Луганску, што је изазвало страховања на Западу да Украјинци не граде довољно брзо своја утврђења и да неће бити спремни за офанзиву Москве на лето.

Један војни експерт рекао је за "Њузвик" да Украјина не гради дугачке ровове као што су то урадили Руси прошле године, већ развија утврђења заснована на "систему упоришта, постављених на добрим позицијама".

С обзиром на темпо напредовања руских снага које се не обазиру на временске и услове на терену, експерти из Института за проучавање рата страхују да украјински ровови неће моћи да их зауставе.

Мапе истраживачког центра са седиштем у Вашингтону показују да руске снаге напредују како у доњецкој области тако и у Луганску, што указује да би могле да наставе са офанзивним операцијама током пролећа како би искористиле мањак украјинских снага и недостатак муниције коју је Кијев прогорео током своје неуспеле контраофанзиве и коју Запад за сад није у стању да пошаље.

Иако украјинске снаге граде противтенковске ровове уочи очекиване руске операције, постоји забринутост да та утврђења неће издржати.

image