Свет

Очајно стање здања британског парламента: Пацови, влага и деценије занемаривања

Кратка шетња кроз Доњи дом парламента и Дом лордова, како преноси ФТ, открива стање запуштености: смрад влаге, армију пацова и мишева, оштећења на зидовима, вишегодишњи ризик од пожара у општем расулу, као и скривене опасности од азбеста и електричних и механичких инсталација
Очајно стање здања британског парламента: Пацови, влага и деценије занемаривања© © Sina Schuldt

После деценија занемаривања, Вестминстерска палата, седиште британског парламента, са њеним уметничком колекцијама слика и намештаја и здањем које је замишљено као уметничко дело у великом је ризику, пише за "Фајненшел тајмс" директор музеја "Викторија и Алберт" и бивши британски посланик Тристрам Хант. 

Кратка шетња кроз Доњи дом парламента и Дом лордова, како пише аутор, открива стање запуштености: смрад влаге, армију пацова и мишева, оштећења на зидовима, вишегодишњи ризик од пожара у општем расулу, као и скривене опасности од азбеста и електричних и механичких инсталација.

Тешко је довољно истаћи колико су се посланици немарно односили према насушној потреби за рестаурацијом, истиче се у тексту.

У октобру 2012, предизвођачка студија је показала да се "свеобухватна обнова више не може избећи". У независном извештају из 2015. предложено је сукцесивно измештање посланика као најбрже решење које је у то време коштало четири милијарде фунти. Наредне године Заједнички комитет за Вестминстерску палату описао је "надолазећу кризу коју не можемо игнорисати".

Резултат је био стварање тела прикупљање средстава за рестаурацију и обнову. Године 2022, изнети су планови за "основне радове" са ценом од седам до 13 милијарди фунти и палатом која би била празна 12 година. Алтернативно, са посланицима који би остали у згради, радови би коштали 22 милијарде фунти и трајали би 76 година.

Ово тело је, међутим, брзо распуштено и цео процес је нагло стао, истиче се у тексту.

Са општим изборима који се назиру, сада је време за међустраначку акцију како би се обновило ткиво Вестминстера и сачувало толико великих дела британске уметности и дизајна пре него што парламент понови сопствену историју и, као 1834, изгори у пламену, поручује аутор.

Што се тиче финансија, он предлаже да се поново, као током Олимпијаде, средства обезбеђују преко Националне лутрије, односно њеног фонда за баштину. И то у наредних 20 година.

image