Свет

На захтев Русије: Савет безбедности заседа поводом годишњице НАТО агресије на СРЈ

Према речима Пољанског, захтев Русије је, како се и очекивало, изазвао бес представника западних земаља, за којих је та тема "крајње неугодна"
На захтев Русије: Савет безбедности заседа поводом годишњице НАТО агресије на СРЈ© Usaf/Getty Images

Седница Савета безбедности Уједињених нација, посвећена 25. годишњици агресије НАТО-а на Југославију, коју је затражила Русија, биће одржана 25. марта, саопштио је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

"Следећег понедељка, 25. марта, затражили смо да заседа Савет безбедности УН поводом 25. годишњице агресије НАТО-а на Југославију", написао је Пољански на Телеграму.

Према његовим речима, захтев Русије је, како се и очекивало, изазвао бес представника западних земаља, за којих је та тема "крајње неугодна".

Пољански је навео да би стални представници западних земаља у Савету безбедности УН "наравно желели да оставе у историји најважније питање за формирање савременог система међународних политичких односа и не само да га се не сећају него и да на све могуће начине изокрећу објективне чињенице у вези с тим".

"То није само некаква криза у низу других: управо су агресија НАТО-а против Југославије и незаконито отцепљивање Косова од ње фактички сломили међународни систем који је био заснован на поштовању резултата Хелсиншког споразума", нагласио је Пољански.

Он је објаснио да су тада први пут у послератној историји Европе границе независне државе биле нарушене насилним путем.

"Управо је та акција постала својеврсна тачка обрачуна у кризи односа Русије, која се није помирила с произвољношћу те врсте, и Запада који је ту произвољност штитио на све начине", нагласио је Пољански.

Он је додао да је Јапан, који председава Савету безбедности УН, седницу заказао за 25. март, у 15.00 сати по њујоршком времену, односно у 20 часова по средњоевропском времену.

image