Свет

Американцима све теже да убеде савезнике да ће наставити подршку Украјини

Лојд Остин ће у војној авио-бази Рамштајн покушати да убеди савезнике да ће САД, упркос фокусу Бајденове администрације на Газу, наставити да "подржавају рат против Русије"
Американцима све теже да убеде савезнике да ће наставити подршку Украјини© Photo by Kevin Dietsch/Getty Images

Секретар одбране Сједињених Америчких Држава Лојд Остин покушаће да убеди америчке савезнике да ће Вашингтон наставити да подржава Украјину у рату против Русије.

Услед потешкоћа председника САД Џозефа Бајдена да убеди Конгрес да издвоји додатни новац за наоружавање Украјине, Остин ће у војној авио-бази Рамштајн на састанку Контакт групе за одбрану Украјине покушати да убеди савезнике да ће САД наставити да "подржавају рат против Русије", преноси Ројтерс.

Савезници САД из око 50 држава које пружају војну подршку Украјини су, како је навео високи званичних одбране САД, "веома свесни ситуације са финансирањем и Украјинци су још свеснији због несташица које настају кривицом Америке".

Висока сарадница у Европском центру Атлантског савета Рејчел Рицо указала је да је званичницима САД све теже да посете Европу са обећањем дугорочне подршке Украјини, јер је она "у супротности са оним што се догађа на Капитол хилу".

Званичници САД упозоравају да ће мањак подршке Украјини, услед фокуса Бајденове администрације на рат у Гази, резултирати њеном немогућношћу "да се одбрани од Русије", пише британска агенција.

image