Свет

Шарл Мишел: Морамо се пребацити на ратну економију

Председник Eвропског савета сматра да Европа деценијама није успевала да довољно уложи у безбедност и одбрану и да сада под хитно мора направити радикалан и неповратан заокрет у размишљању о стратешкој безбедности
Шарл Мишел: Морамо се пребацити на ратну економијуGetty © Philipp Schulze/picture alliance

Европска унија мора драстично повећати стопу производње одбрамбене индустрије како би помогла Украјини у сукобу против Русије, изјавио је председник Европског савета Шарл Мишел.

Позив европског званичника уследио је након упозоравања Кијева да се украјинска војска суочава са недостатком муниције. У тексту који су објавили "Либр белжик" и "Еурактив", Мишел је изнео тврдње да је "Москва озбиљна војна претња за европски континент и светску безбедност".

"Ако ЕУ не одговори на прави начин и не пошаљемо Украјини довољно помоћи да заустави Русију, ми смо следећи", додаје он.

Председник EС сматра да "Европа деценијама није успевала да довољно уложи у безбедност и одбрану и да сада под хитно мора направити радикалан и неповратан заокрет у размишљању о стратешкој безбедности".

"Стога морамо бити спремни за одбрану и пребацити се на режим 'ратне економије'. Време је да преузмемо одговорност за сопствену безбедност. Не можемо више рачунати на друге, нити да будемо препуштени на милост изборних циклуса у САД или било где другде", закључује Мишел.

Према његовим речима, стопа производње одбрамбене индустрије у ЕУ је повећана за 50 одсто од почетка сукоба у Украјини 24. фебруара 2022. године, а процењује се да ће "производња муниције бити удвостручена, па ће достићи ниво од два милиона артиљеријских граната годишње, до краја следеће године".

Подсећања ради, ЕУ се већ дуже време мучи са набавком и испоруком наоружања и муниције за режим у Кијеву, а многи украјински и међународни стручњаци, политичари, као и војници на бојном пољу недостатак муниције означавају као главни узрок територијалних губитака и напредовања руске војске на фронту.

image