Свет

Део чланица ЕУ против финансирања украјинске војске руским новцем

Идеја Фон дер Лајенове о употреби руског новца за куповину наоружања за Кијев довела је до "компликације разговора" уочи самита лидера ЕУ
Део чланица ЕУ против финансирања украјинске војске руским новцемGetty © EU Council / Pool/Anadolu

Европска унија планира да искористи приходе од средстава руске централне банке замрзнутих у државама ЕУ за куповину наоружања Украјини, међутим поједине државе чланице, попут Мађарске, Малте и Луксембурга изразиле су противљење овом предлогу, преноси "Политико" позивајући се на званичника ЕУ.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је прошлог месеца предложила да се поменута средства искористе за куповину наоружања, а не реконструкцију Украјине како је првобитно планирано.

Према писању америчког листа, Малта, Луксембург и Мађарска су "изразиле резервисан став" у вези са овим планом током састанка 27 амбасадора ЕУ.

Наводи се да је идеја Фон дер Лајен о употреби руског новца за куповину наоружања за Кијев, довела до "компликације разговора" уочи самита лидера ЕУ, који ће се одржати следеће недеље у Бриселу.

Тако је Мађарска, наводно, инсистирала да приход од руске имовине треба да буде додељен за обнову Украјине, а не да се користи за финансирање њене војске, што је и била првобитна замисао.

Подсећања ради, Запад је од почетка СВО замрзнуо око 300 милијарди долара у власништву руске централне банке, а ЕУ има за циљ да Кијеву донира између две и три милијарде евра прихода од замрзнуте имовине ове године, пренео је "Фајненшел тајмс" раније ове недеље.

Први део могао би бити исплаћен већ у јулу, ако Брисел буде могао да обезбеди одобрење свих чланица, наводи лист, позивајући се на званичнике ЕУ.

image