Свет

"Вашингтон пост": Немци сматрају да су довољно помагали Украјину

Резултати најновијег истраживања указују да су Немци све мање вољни да подрже кијевски режим увођењем нових санкција Русији, слањем још оружја, примањем још украјинских избеглица, али и могућим примањем Украјине у НАТО
"Вашингтон пост": Немци сматрају да су довољно помагали Украјинуwww.globallookpress.com © IMAGO/Christoph Hardt

Ново истраживање јавног мњења које је објавио "Вашингтон пост" указује да Немци губе вољу за даљим подржавањем кијевског режима, и да више од 50 одсто Немаца сматра да је њихова земља већ учинила довољно – или, чак, превише – за украјинско ратно деловање и избеглице.

Истраживање је трајало од 14. септембра до 7. октобра, и у њему је учествовало 1000 Немаца. Аутори наводе да је истраживање меродавно за целу популацију Немачке, пошто су примењени сви критеријуми који би то обезбедили.

Испитаницима је тражено да искажу сагласност поводом четири главне теме, путем пет могућих одговора који се крећу од "не слажем се уопште", до "потпуно се слажем". Теме укључују:

  • Увођење нових санкција Русији, иако би те санкције подразумевале даља поскупљења хране и гаса у Немачкој
  • Слање још наоружања Украјини, иако би то довело до повећања немачког војног буџета
  • Примање још избеглица из Украјине, иако би то додатно оптеретило немачку економију, и
  • Примање Украјине у НАТО, иако би то значило могућност ратовања због Украјине у будућности

Већина испитаника (91 одсто) исказала је барем мало симпатије са украјинским становништвом, указује "Вашингтон пост".

Међутим, одговори из анкете такође указују да 54 одсто Немаца сматра како је њихова земља учинила довољно за украјинску војску и избеглице, од којих 17 одсто сматра да је учинила и превише.

Конкретно, мање од 40 одсто испитаника се одлучно залаже за увођење нових санкција, док још мање Немаца несумњиво убеђено да Украјини треба слати још оружја, односно примити у земљу још украјинских избеглица.

Једва 27 одсто Немаца недвосмислено сматра да Украјину треба примити у НАТО упркос последицама које то може подразумевати.

Немачка је међу земљама ЕУ које су најтеже погођене текућом енергетском кризом проузрокованом увођењем санкција Русији, будући да је највећа европска индустрија традиционало била и најзависнија од руског гаса.

"Европа нема право на 'умор'"

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба осудио је опадајући ентузијазам Европе када је даља подршка кијевског режима у питању, и позвао европске званичнике да пожуре са увођењем најновијег, деветог, пакета санкција Русији.

"Ако Украјинци нису уморни, тим пре остатак Европе нема ни морално, ни политичко право да буде уморно", нагласио је Кулеба.

image
VV inauguration
banner