Свет

Први геј премијер Ирске поднео оставку

Следећи избори морају бити расписани до почетка 2025. године
Први геј премијер Ирске поднео оставку© Tanjug/Nick Bradshaw/PA via AP

Лео Варадкар саопштио је да подноси оставку на место премијера Ирске и лидера владајуће странке Фајн Гаел, што је изненађујући потез за који је рекао да донет без "правог разлога".

"Дајем оставку на место председника и лидера Фина Гејла која ступа на снагу данас и поднећу оставку на место премијера чим мој наследник буде у могућности да преузме ту функцију", рекао је Варадкар новинарима у Даблину.

Варадкаров одлазак са места шефа коалиције три странке не покреће аутоматски опште изборе, пише Ројтерс. Он је рекао да је тражио да се 6. априла изабере нови лидер странке, чиме би се омогућило да нови премијер буде изабран након ускршњег распуста у парламенту.

Објављујући своју одлуку, Варадкар је рекао да је право време да се повуче и да нема "правог разлога" иза његове одлуке. "Немам ништа друго у плану, немам ништа на уму. Немам одређене личне или политичке планове", рекао је он.

Варадкар је 2017. године постао први геј премијер у дубоко католичкој земљи и најмлађа особа на тој функцији. Вратио се на премијерску позицију 2022. године према договору о ротацији између Фина Гејла и Фијана Фејла, две највеће странке у трочланој коалицији са мањом странком Зелених.

Следећи избори морају бити расписани до почетка 2025. године.

image
VV inauguration
banner