Свет

Бела кућа збуњена и разочарана Нетанјахуовим понашањем: "По сваку цену би се свађао са нама"

Сједињене Америчке Државе промениле су став и нису уложиле вето на резолуцију СБ УН којом се позива на моментално примирје у "Појасу Газе"
Бела кућа збуњена и разочарана Нетанјахуовим понашањем: "По сваку цену би се свађао са нама"Getty © Photo by Lior Mizrahi - Pool/Getty Images

Бела кућа је "збуњена" оним што је неколико америчких званичника назвало "претераном реакцијом израелског премијера Бењамина Нетанјахуа" на одлуку Вашингтона да не стави вето на резолуцију Савета безбедности УН о Гази, наводи се у извештају "Аксиоса". 

Савет безбедности Уједињених нација усвојио је јуче резолуцију којом се позива на "моментално примирје" у Појасу Газе, први пут од почетка рата на Блиском истоку. У резолуцији се такође захтева хитно и безусловно ослобађање свих талаца.

Након што су се САД уздржале од гласања, Нетанјахуова канцеларија је оптужила Вашингтон да се "повукао са своје доследне позиције од почетка рата", те је отказала посету планирану посету делегације Израела САД.

Портпарол Беле куће Џон Кирби назвао је отказивање посете израелске делегације "разочаравајућим" и рекао да је Вашингтон "збуњен" тим потезом јер уздржаност САД "не представља промену у њиховој политици". 

Портпарол Стејт департмента Метју Милер тврдио је да САД нису искористиле право вета јер је позив на прекид ватре и ослобађање талаца у складу са политиком Вашингтона, напомињући да је резолуција необавезујућа.

Нетанјаху је искористио гласање у УН као изговор да не пошаље делегацију у Вашингтон јер се "плашио да би могли да понуде нешто разумно", тврди неименовани амерички званичник, преноси "Аксиос". 

"Радије би се свађао са нама чак и ако то није у интересу Израела... То је такође смешан начин да се опходимо према партнеру који је Израелу дао толику подршку", закључује саговорник америчког портала.

image