Свет

Израел: План четири државе ЕУ о признању палестинске државе – награда за тероризам

Министар спољних послова Израела реаговао је на најаву премијера Шпаније који је након састанка Европског савета у Бриселу саопштио да је његова држава постигла сагласност са Ирском, Малтом и Словенијом да предузму прве кораке ка признавању палестинске државности
Израел: План четири државе ЕУ о признању палестинске државе – награда за тероризам© Photo by John Lamparski/Getty Images

Израелска влада сматра да план четири европске земље о признавању палестинске државе представља "награду за тероризам" која ће смањити шансе за решење сукоба преговорима, поручио је данас израелски министар спољних послова Израел Кац.

"Признавање палестинске државе након масакра 7. октобра шаље поруку Хамасу и другим палестинским терористичким организацијама да ће убилачки терористички напади на Израелце бити награђени политичким уступцима Палестинцима", објавио је Кац на свом Икс налогу, преноси "Тајмс оф Израел".

Он је изразио уверење да је решење сукоба могуће само у директним преговорима између две стране и упозорио да сваки ангажман у правцу признавања палестинске државе одлаже постизање решења и само повећава регионалну нестабилност.

Премијер Шпаније Педро Санчез изјавио је у петак, након састанка Европског савета у Бриселу, да је Шпанија постигла сагласност са Ирском, Малтом и Словенијом да предузму прве кораке ка признавању палестинске државности, пренео је раније Ројтерс.

Санчез је рекао да очекује да палестинску државу призна актуелни сазив шпанског парламента који је формиран прошле године и има четворогодишњи мандат.

image