Свет

Сијарто: Изјаве о слању трупа у Украјину повећавају ризик од светског рата

Мађарски шеф дипломатије је упозорио да нису само акције те које имају значај већ да и речи имају последице
Сијарто: Изјаве о слању трупа у Украјину повећавају ризик од светског ратаGetty © SOPA Images

Изјаве званичника појединих чланица НАТО-а о слању војних трупа у Украјину повећавају ризик од новог светског рата, изјави је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

"У овако критичној ситуацији нису само акције те које имају значај, већ и речи имају огроман значај. Дакле, када је реч о изјавама о могућности слања трупа у Украјину у име одређених држава чланица НАТО-а, то је заиста опасно, јер ми не желимо да гледамо ту претњу и застрашујући ризик од избијања светског рата који се приближава", рекао је Сијарто, преноси ТАСС.

Током састанка са опозиционим лидерима почетком марта, француски председник Емануел Макрон је поновио да Француска "нема граница и црвених линија" по питању помоћи Украјини, што укључује и потенцијално слање копнених трупа.

Његове речи оштро су критиковали бројни НАТО партнери, укључујући Немачку, као и политичке партије у Француској.

Лидери свих политичких партија оптужили су Макрона за увлачење Париза у сукоб, за неозбиљност, а такође су му замерили што се о овим питањима није консултовао са парламентом.

Немачки канцелар Олаф Шолц и министар одбране Борис Писторијус рекли су да Берлин неће слати своје трупе у Украјину, а Шолц је нагласио да земље НАТО-а у целини то неће учинити.

Шолц је поновио и да не планира да шаље крстареће ракете дугог домета Таурус дугог у Украјину.

image
VV inauguration
banner