Свет

Исламофобија у порасту у САД: Највећи број инцидената у последњих 30 година

Савет за америчко-исламске односе је објавио да је број тужби порастао за 56 одсто више у односу на претходну годину и да се 3.600 антипалестинских и исламофобичних инцидената догодио у периоду од почетка израелске офанзиве на Газу
Исламофобија у порасту у САД: Највећи број инцидената у последњих 30 годинаGetty © Bill Pugliano

Исламофобија у Америци је у порасту, а дискриминација и насиље над муслиманима, а посебно Палестинцима, достигли су рекордан ниво претходне године, подстакнути сукобом Израела и Хамаса, показали су подаци Савета за америчко-исламске односе (ЦАИР) 

"Примарни разлог овог таласа појачане исламофобије била је ескалација насиља у Израелу и Палестини у октобру 2023. године", наводи се у извештају.

Број тужби је износио 8.061 у 2023. години, што је за 56 одсто више у односу на претходну годину, и највећи број откако је ЦАИР почео евиденцију пре скоро 30 година, јавља "Глас Америке".

ЦАИР наводи да се 3.600 ових инцидената догодило у периоду од почетка израелске офанзиве на Газу у октобру до краја 2023. године, укључујући убиство шестогодишњег палестинског Американца Вадеа Ал-Фајуме у Илиноису, пуцање на тројицу студената палестинског порекла у Вермонту у новембру и напад ножем на једног Палестинца у Тексасу у фебруару.

"Најбројније притужбе у 2023. години биле су у категоријама имиграције и азила, дискриминације при запошљавању, злочина из мржње и дискриминације у образовању", саопштио је ЦАИР.

У извештају ЦАИР се наводи да је у првих девет месеци 2023. године, антипалестинских и исламофобичних инцидената било у просеку око 500 месечно, да би затим број инцидената скочио на скоро 1.200 месечно у последњим месецима прошле године.

Из ЦАИР-а је додато да је статистика прикупљена прегледом јавних изјава и снимака, као и извештаја, имејлова и онлајн система за жалбе.

Активисти за људска права такође су пријавили пораст исламофофобије, али и антисемитизма на глобалном нивоу од напада Хамаса на Израел 7. октобра и касније израелске агресије на Појас Газе, у ком је од тада убијено више од 32.000 Палестинаца.

image