Свет

Разговор Шојгуа и француског министра одбране: Лекорн негирао умешаност Запада у терористички напад

Током разговора, француски министар одбране Себастијан Лекорну је одлучно осудио терористички напад који се догодио 22. марта у Подмосковљу и изразио саучешће породицама погинулих
Разговор Шојгуа и француског министра одбране: Лекорн негирао умешаност Запада у терористички нападGetty © Komsomolskaya Pravda

Руски министар одбране Сергеј Шојгу, на хитан захтев француске стране, обавио је телефонске разговоре са својим француским колегом Себастијеном Лекорном, који је покушао да убеди шефа руског војног ресора да Украјина и западне земље нису умешане у терористички напад у Москви, саопштило је у среду руско Министарство одбране.

"На хитан захтев француске стране, обављени су телефонски разговори између министра одбране Руске Федерације генерала армије Сергеја Шојгуа и министра одбране Републике Француске Себастијана Лекорна. Министар одбране је изразио саучешће у вези са терористичким нападом у концертној дворани Крокус сити хол", наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.

У саопштењу се додаје да је француски министар "упорно покушавао да убеди да Украјина и западне земље нису умешане у терористички напад, пребацујући одговорност на ИСИС", преносе РИА Новости.

Шојгу је рекао да ће истрага у вези са терористичким нападом бити, несумњиво, доведена до краја и сви одговорни кажњени, наводи се у саопштењу и наглашава да постоје докази о украјинском трагу у организацији напада.

"Кијевски режим ништа не ради без одобрења западних покровитеља. Рачунамо да у конкретном случају иза тога не стоји француска обавештајна служба", рекао је Шојгу.

Француски министар је изразио спремност Француске да сарађује у борби против тероризма и заложио се за продубљивање билатералне размене у циљу максималне ефикасности супротстављања тој претњи.

Постоји спремност за дијалог о Украјини

Шојгу је током разговора упозорио свог француског колегу да би слање француских трупа у Украјину створило проблеме Паризу, саопштило је у среду руско Министарство одбране.

"Што се тиче изјава Јелисејске палате о слању француског контингента у Украјину, Сергеј Шојгу је указао да ће то, ако буду практично спроведене, створити проблеме самој Француској", наводи се у саопштењу.

Током разговора је констатовано да постоји спремност за дијалог о Украјини, наводи се у саопштењу.

"Полазне тачке би могле бити засноване на Истанбулској мировној иницијативи. Одржавање састанка у Женеви без учешћа Русије је бесмислено", саопштило је министарство.

Према последњим информацијама, у терористичком нападу у "Крокус сити холу" погинуле су 144 особе, од чега шесторо деце, а повређена је 551 особа. Осморо деце у нападу је изгубило оба родитеља, а старатељство над њима преузимају рођаци.

Четворица терориста, који су крвави пир починили за свега 18 минута, пресретнути су у Брјанској области, на мање од 100 километара од руско-украјинске границе, док су белим "реноом" покушавали да побегну у Украјину.

До разговора двојице министара дошло је у тренутку напетих односа на релацији Париз-Москва због изјаве француског председника Емануела Макрона да западни лидери нису искључили опцију по којој би у Украјину били послате војне снаге.

Раније данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је изјавила да би Француска током априла могла да подигне 1.500 војника у стање борбене готовости за слање у Украјину.

Француски председник је у фебруару рекао и да се ЕУ договорила да формира "девету коалицију за дубоке ударе" – за снабдевање Украјине ракетама средњег и дугог домета, као и да ће Париз учинити све да спречи Русију да „победи у овом рату“.

image
VV inauguration
banner