Свет

"Политико": Пометња међу министрима НАТО земаља на Столтенбергов предлог о помоћи Украјини

Поједини су "преврнули очима" чувши цифру од 100 милијарди евра, коју Столтенбер планира да предложи, пише бриселски медиј
"Политико": Пометња међу министрима НАТО земаља на Столтенбергов предлог о помоћи Украјини© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Идеја генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга је да се формира општи петогодишњи фонд од 100 милијарди евра за помоћ Украјини у наоружавању наишла је на оштро противљење министара из неколико земаља НАТО-а, преноси "Политико".

"Морамо да осигурамо поуздану и сигурну безбедносну помоћ Украјини на дуге стазе", рекао је Столтенберг уочи састанка, "тако да се мање ослањамо на добровољне и краткорочне прилоге, а више на обавезе НАТО-а на дуге стазе".

Настала је права пометња међу министрима када су чули цифру од 100 милијарди долара и запитали се одакле обезбедити оволико новца, наводи лист, позивајући се на неименованог дипломату. Није прецизирано који су представници земаља на овај начин одговорили на предлог.

Овај предлог НАТО-а је покренуо многа питања о детаљима, од којих је кључно да ли је износ помоћи реч о новим изворима, "свежем" новцу, или подразумева постојеће програма које савезници појединачно уплаћују за Украјину.

Како даље наводи "Политико", неке западноевропске земље су забринуте да би давање такве моћи Алијанси могло да угрози напоре ЕУ да обезбеди напредак у сопственом систему одбране.

Након презентације, поједини министри су "преврнули очима" чувши цифру од 100 милијарди евра.

Хаџа Лахбиб, белгијски министар спољних послова, упозорио је да је опасно давати обећања "која не можемо да испунимо".

Мађарска, такође, оклева. Наиме, мађарски министар спољних послова Петер Сијарто инсистирао је на томе да НАТО остане одбрамбени савез.

"Мађарска ће одбацити сваки предлог који би је трансформисао у офанзивни савез, јер би то довело до озбиљне опасности од ескалације", рекао је он пре састанка , додајући: "Ово није рат Мађарске, а није ни рат НАТО-а."

image
VV inauguration
banner