Свет

Шефови дипломатија Британије и Француске: Ако Украјина не победи, то ће бити пораз Запада

Дејвид Камерон и Стефан Сежурне су нагласили да су поносни на подршку коју су до сада дали Украјини, од "до сада незапамћених санкција (Русији) до ракета дугог домета"
Шефови дипломатија Британије и Француске: Ако Украјина не победи, то ће бити пораз Запада© Tanjug/Philipp von Ditfurth/dpa

Министри спољних послова Велике Британије и Француске, Дејвид Камерон и Стефан Сежурне, упозорили су да би пораз Кијева у сукобу са Русијом могао да се сматра поразом Запада.

"Обојица смо врло јасни: Украјина мора да победи у овом рату. Ако Украјина изгуби, сви губимо", написали су министри у тексту за британски "Телеграф", који је објављен поводом обележавања 120. годишњице савеза "Срдачне антанте", којим су две нације 8. априла 1904. године разграничиле интересне сфере у некадашњим колонијама и окончале векове ратова и непријатељства.

Они су нагласили да су поносни на подршку коју су до сада дали Украјини, од "до сада незапамћених санкција (Русији) до ракета дугог домета", као и обуке украјинских пилота на војним академијама у Британији и Француској.

"Али, као што је дискутовано током конференције у Паризу у фебруару, морамо учинити још више како бисмо осигурали да победимо Русију", наводе министри у тексту.

Камерон и Сежурне су додали и да ће потврдити своју подршку Украјини током самита Европске политичке заједнице у јулу, као и током летњег самита НАТО-а у Вашингтону.

Камерон планира да током посете Сједињеним Америчким Државама ове недеље позове Конгрес САД да повећа финансијску подршку, што "може да промени ситуацију" у Украјини, наводи лист.

Додаје се да ће током посете Вашингтону шеф британске дипломатије упозорити САД да ризикују безбедност Запада одлагањем новог пакета помоћи Украјини и да ће током састанка у четири ока позвати Мајка Џонсона, председавајућег Представничког дома, да спречи своје републиканске колеге да наставе блокирање подршке Украјини.

Раније ове године, Велика Британија је најавила још 2,5 милијарди фунти за помоћ Украјини, док је Европска унија обећала додатних 50 милијарди евра.

image