Свет

"Глобал тајмс": Западне санкције неће нарушити руско-кинеско партнерство

Покушаји западних земаља да стварају непријатности Кини у трговинским односима с РФ никако немају везе само с војном операцијом у Украјини већ су последица стратешких циљева Вашингтона, који настоји да обузда НР Кину, истиче се у публикацији блиској КП Кине
"Глобал тајмс": Западне санкције неће нарушити руско-кинеско партнерство© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Запад покушава да појача санкције усмерене на Русију и Кину, користећи блиске односе двеју земаља као разлог за увођење додатних ограничења за кинеске компаније, али ти напори неће бити успешни – Пекинг је одлучан у томе да заштити своје интересе, руско-кинески односи показују велики потенцијал, пише "Глобал тајмс".

Коментаришући званичну посету министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова Пекингу, лист констатује да је сусрет двојице државника привукао велику пажњу јер се трговински односи Русије и Кине налазе на кључној раскрсници пошто САД и њихови европски савезници појачавају санкције РФ.

С тим у вези је и недавна изјава министарке финансија САД Џенет Јелен, док је боравила у Кини, да ће бити "значајних последица" по Кину ако њене компаније подрже Русију.

Како се прецизира у уводнику листа блиског Комунистичкој партији Кине, покушаји западних земаља да стварају непријатности Кини у трговинским односима с РФ никако нису повезани само с војном операцијом у Украјини – они су такође последица стратешких циљева Вашингтона, који настоји да обузда НР Кину.

У том смислу, партнерство с Москвом је само изговор за Запад да нанесе штету кинеским компанијама и успори развој индустрије земље, истиче "Глобал тајмс".

Међутим, Кина је спремна да пружи отпор – како је још у фебруару објаснио портпарол тамошњег министарства спољних послова Мао Нинг, нормални трговински односи између Москве и Пекинга не могу и неће бити предмет незаконитог мешања трећих земаља и покушаја једностраног увођења незаконитих санкција кинеским предузећима.

Пекинг је чврсто посвећен заштити својих интереса у оквиру међународног права, а политика САД га неће приморати да жртвује своје принципе, упозорава лист.

Стабилан раст трговинског промета између Русије и Кине, као и прелазак на рубље и јуан у трговинској размени показују да партнерство двеју земаља има озбиљан потенцијал, који неће поткопати чак ни тешке међународне ситуацији, закључује "Глобал тајмс".

image
VV inauguration
banner