Свет

Премијер Канаде Џастин Трудо: Кина се мешала у канадске изборе

Портпарол кинеске амбасаде је изјавио да су поједини канадски политичари покушали да оцрне НРК и да за то нису понуђени никакви докази
Премијер Канаде Џастин Трудо: Кина се мешала у канадске избореGetty © Justin Sullivan

Кина је покушала да се умеша у претходне канадске изборе, али то није утицало на њихове резултате, изјавио је премијер Џастин Трудо, додајући да изгледа сасвим невероватно да Пекинг подржава неку странку у Канади, преноси Ројтерс.

Трудо је, у сведочењу под заклетвом пред парламентарном комисијом која спроводи јавну истрагу о наводном страном мешању у канадске изборе 2019. и 2021, потврдио да су избори били "слободни и поштени".

"Упркос покушајима неких држава да се мешају, на тим изборима су одлучили Канађани", додао је Трудо.

Трудо је основао ову комисију прошле године, на захтев опозиционих посланика који су тражили истрагу о евентуалном утицају Кине на изборе.

Ерин О'Тул, која је током кампање 2021. године предводила опозициону Конзервативну странку, оценила је да је кинеско мешање коштало његову странку девет места у парламенту, додајући додала да то није променило ток избора, на којима је победила Трудоова Либерална партија.

У понедељак је канадска обавештајна агенција саопштила да се Кина "тајно мешала" у канадске изборе.

Портпарол кинеске амбасаде у Канади изјавио је да је Трудо оклеветао НР Кину и да због тога Кина дубоко жали.

Портпарол је додао да су неки политичари у Канади покушали да оцрне Кину и да за то нису нису понуђени никакви докази. "Кина никада није имала никакав интерес да се меша у унутрашње ствари Канаде", рекао је портпарол.

Пекинг је раније негирао све наводе о мешању у канадске изборе.

Избори су одржани з тренутку хапшења извршног директора компаније «Хуавеј», након чега је уследило хапшење двојице Канађана у Кини под оптужбом за шпијунажу.

Сва тројица су ослобођена 2021. године.

image
VV inauguration
banner