Свет

Медији: САД се спремају за "неизбежну" одмазду Ирана

Вашингтон сматра да би Техеран могао покренути напад дроновима и ракетама у знак одмазде за убиство високих иранских официра у Дамаску
Медији: САД се спремају за "неизбежну" одмазду Иранаwww.globallookpress.com © Sha Dati/XinHua

САД сматрају да ће Иран напасти америчко или израелско особље на Блиском истоку у знак одмазде за израелски ваздушни напад у Сирији, јавило је неколико новинских кућа, позивајући се на америчке званичнике.

Техеран је обећао да ће осветити убиство седморице официра – укључујући двојицу највиших команданата из Корпуса гарде исламске револуције – који су страдали у бомбардовању иранског конзулата у Дамаску 1. априла.

Америчке власти сматрају да је одмазда Ирана неизбежна, рекао је неименовани високи званичник за Си-Ен-Ен, и додао да Израел сматра исто. До напада би наводно могло доћи већ следеће недеље.

Према званичницима који су говорили за "Ен-Би-Си њуз" и "Си-Би-Ес њуз", амерички обавештајци наводе да би Иран могао за напад да употреби "рој" камиказа дронова "шахед" и крстарећих пројектила, као и да би мета могла бити израелски дипломатски или конзуларни објекат.

О потенцијалном нападу разговарали су током телефонског разговора председник САД Џозеф Бајден и израелски премијер Бенјамин Нетанјаху у четвртак, пренео је Си-Ен-Ен.

Већих напада на америчко особље у блискоисточном региону није било од краја јануара, када је један камиказа дрон убио три војника стационирана на удаљеној испостави близу јорданско-сиријске границе. Америчке трупе су ове недеље обориле две беспилотне летелице у близини базе Ел Танф у јужној Сирији, јавио је Си-Ен-Ен, позивајући се на званичнике америчке одбране.

Ирански врховни вођа Али Хамнеј обећао је да ће Израел "добити шамар у лице".

Званичници у Техерану су такође припретили Сједињеним Државама, иако је Вашингтон тврдио да није био претходно обавештен о удару на иранску мисију у Дамаску.

Израел је оптужио Иран да помаже Хамасу, Хезболаху и другим пропалестинским милитантним групама и обећао је да ће неутралисати све безбедносне претње током свог рата против Хамаса у Гази. Иако Израел није директно преузео одговорност за смрт иранских генерала, министар одбране Јоав Галант упозорио је да ће "свако ко ради против нас широм Блиског истока" платити "високу цену".

image
VV inauguration
banner