Свет

Зеленски у ћорсокаку: Украјина нема избора, спремни смо за помоћ на кредит

Кијев је постао талац изборног процеса у Сједињеним Државама, рекао је украјински председник и назвао "незрелим" приступ конгресмена одлуци о додели помоћи Украјини
Зеленски у ћорсокаку: Украјина нема избора, спремни смо за помоћ на кредит© Tanjug/AP Photo/Armando Babani

Украјина би ускоро могла да остане без ракета противваздушне одбране уколико Запад не повећа снабдевање, изјавио је председник Украјине Владимир Зеленски.

Према његовим речима, Украјина данас има резерву ПВО, међутим, ако потреба за њиховом употребом остане иста као у протеклом месецу, доћи ће до несташице пројектила.

"Можда нећемо имати довољно пројектила, а наши партнери то знају. Израчунали смо датуме када ће нам ти пројектили бити потребни, јерзнамо колико у просеку дневно трошимо и такве процесе треба убрзати. Све то кошта. Ако смо на почетку рата рачунали само на помоћ, сада рачунамо и на наше уговоре", казао је Зеленски у интервјуу за Уједињени украјински телетон.

Он је додао да је Кијев засебно почео да преговара са многим земљама о новцу кроз различите правце, споразуме, отворене и затворене.

"Добили смо неке залихе оружја, артиљерије и противваздушне одбране. Такав је живот. Чини се да нас сви воле, али новац је новац", указао је Зеленски.

Зеленски је такође рекао да Украјина развија домаће оружје против навођених авионских бомби, али није открио детаље.

Кијев пристаје на све

Украјински председник је истакао да је Кијев постао талац изборног процеса у Сједињеним Државама и назвао "незрелим" приступ конгресмена одлуци о додели помоћи.

"Што се тиче америчке помоћи, она је у сваком случају од кључне важности да ћемо моћи да добијемо позитиван глас од Конгреса Сједињених Држава. Нажалост, ми смо таоци управо зато што је ово изборни процес у Сједињеним Државама. Ипак, верујем и надам се да ће разум ипак победити", оценио је Зеленски.

Према речима Зеленског, разматра се "много различитих опција" за доделу помоћи, укључујући и то да је Кијев спреман да је добије на кредит.

"Знате, недавно је био један сенатор, који је рекао: 'Хоћете ли пристати на новац на кредит? Ако вам, на пример, кажу да је новац на кредит или да га нећете добити'. Одговорио сам чему тај избор ако нема избора, стога ћемо пристати на било коју опцију", прецизирао је украјински председник.

image
VV inauguration
banner