Свет

"Дејли мејл": Нек неко каже Камерону да није шеф дипломатије Украјине већ Велике Британије

Инсистирањем на додатној помоћи Кијеву, шеф британске дипломатије заправо иритира америчке конгресмене, чији је фокус неконтролисана миграција у САД, сукоб у Украјини их више не занима
"Дејли мејл": Нек неко каже Камерону да није шеф дипломатије Украјине већ Велике Британије© Tanjug/AP Photo/Kevin Wolf

Дејвид Камерон није способан да буде министар спољних послова Велике Британије и то доказује скоро сваки дан – отакао је преузео дужност, иритира Американце инсистирањем да треба да пруже додатну војну помоћ Украјини: два пута је (безуспешно и о трошку Уједињеног Краљевства) летео у Вашингтон, констатује колумниста "Дејли мејла" Питер Хиченс.

Проше седмице председавајући Представничком дому САД Мајк Џонсон чак није ни желео да се састане с Камероном, што је у Британији изазвало коментаре да не постоје "специјални односи" између двеју сила. Заправо, по Хиченсовим речима, Велика Британија Американцима значи "мало више од Бугарске и много мање од Ирске".

Британски шеф дипломатије не разуме да иритира америчке конгресмене тиме што очигледно не разуме главни тамошњи проблем – колапс јужне границе, односно неконтролисану миграцију – и показује ентузијазам за сукоб од којег су Американци уморни и за који мисле да јењава.

Сједињене Државе су дуго тражиле конфронтацију с Русијом око Украјине, што су и добиле, али више не желе да се баве тиме, сматра Хиченс.

"Камерон није министар спољних послова Украјине. Његов посао је да промовише британске интересе, а не интересе председника Владимира Зеленског", закључује колумниста "Дејли мејла".

image
VV inauguration
banner