Свет

Председавајући Представничком дому САД најављује нови нацрт закона о помоћи Украјини

Џонсон намерава да стави на разматрање нови пакет помоћи Украјини од 60 милијарди долара као посебан документ уместо општег захтева Беле куће у сврхе националне безбедности, који такође укључује помоћ Израелу и Тајвану
Председавајући Представничком дому САД најављује нови нацрт закона о помоћи УкрајиниGetty © Chip Somodevilla / Staff

Председавајући Представничком дому САД Мајк Џонсон најавио је да ће, после вишемесечног застоја, "погурати" закон о помоћи Украјини који је тражио председник Џозеф Бајден, преносе амерички медији.

Предложени закон био је месецима заглављен у Конгресу због огорчених сукоба између демократа и републиканаца.

Према извештајима, Џонсон намерава да стави на разматрање нови пакет помоћи Украјини од 60 милијарди долара на разматрање као посебан документ уместо општег захтева Беле куће у сврхе националне безбедности, који такође укључује помоћ Израелу и Тајвану.

Представнички дом ће гласати и о одвојеним пакетима помоћи за Израел и Тајван.

"Знамо да нас свет посматра да види како реагујемо", рекао је Џонсон новинарима након састанка са законодавцима из редова Републиканске странке (ГОП), а преноси "Њујорк тајмс". Он је додао да лидери Русије, Кине и Ирана "гледају да ли ће се Америка заузети за своје савезнике и наше интересе широм света – и ми ћемо то учинити".

Републиканци у Представничком дому раније су одбили да подрже свеобухватни закон о страној помоћи који је Бајден представио у октобру, а који укључује помоћ Украјини у вредности од 60 милијарди долара.

Закон је био у застоју месецима јер је ГОП покушавала да натера Белу кућу да сузбије прилив илегалних миграната преко границе са Мексиком. Републиканце је подржао Бајденов ривал за реизбор, бивши председник Доналд Трамп, који се противио помоћи Украјини на овај начин.

Кашњење у одобравању додатног наоружања за Украјину узнемирило је председника Владимира Зеленског и друге званичнике у Кијеву, који за све веће губитке на бојном пољу окривљују Запад. "Ако Конгрес не помогне Украјини, Украјина ће изгубити рат", упозорио је Зеленски прошле недеље.

Русија је, у међувремену, више пута упозоравала да никаква страна помоћ неће променити ток сукоба и оптужила Запад за ескалацију.

image