Свет

Политички стратег: Гранатирање Запорожја је покушај Украјине да превари ЕУ

Удари на нуклеарну електрану у Запорожју се користе за подстицање санкција које би могле негативно да утичу на Западну Европу
Политички стратег: Гранатирање Запорожја је покушај Украјине да превари ЕУwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

После низа напада на нуклеарну електрану Запорожје из Кијева је стигло саопштење у коме се наводи да су једини извор претњи нуклеарној електрани Руси и "инсистира" да Запорожје "буде враћено под контролу њеног законитог власника, Украјине, и да Русија одговара за све своје злочине".

Другим речима, пише за РТ Рејчел Марсден, колумниста и политички стратег, Кијев имплицира да Русија жели да дигне у ваздух нуклеарну електрану коју контролише, и да ће, ако врати електрану назад, одједном престати да је диже у ваздух?

Министарство спољних послова Украјине је у саопштењу главну ствар "закопало" скроз при дну, позвавши своје западне "партнере" да санкционишу руски сектор атомске енергије.

Испоставило се да је руски сектор атомске енергије практично отпоран на санкције. Док је француски председник Емануел Макрон недавно говорио о слању НАТО трупа које би се у Украјини бориле против Руса, у току је заједнички иновациони подухват између француских и руских инжењера државних корпорација за атомску енергију "Росатом" и "Фраматом".

Шеф глобалне агенције за атомску енергију чак је упозорио да се не предузимају било какве глупе санкције Русији у сектору нуклеарне енергије.

"Упозорио бих на ову тачку добре нуклеарне енергије против лоше нуклеарне енергије", рекао је генерални директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Маријано Гроси на самиту о атомској енергији прошлог месеца. "Мислим да то није оно што треба да имамо на глобалном енергетском тржишту", додао је.

Са друге стране, руска нуклеарна енергија је опсесија Кијева. Томе у прилог, пише Марсден, иде вест да је украјинска обавештајна служба (СБУ) привела шест инжењера у Харкову оптужених да су сарађивали са "Росатомом" у покушају да интегришу електрану у Запорожју у руску нуклеарну мрежу.

Упркос свему, западни спонзори Кијева настављају да форсирају причу да се не зна ко дроновима напада електрану у Запорожју како би покушали да убеде Русију да дигне руке. "Русија игра веома опасну игру са својом војном запленом украјинске нуклеарне електране", рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

"Непромишљени напад дроном на нуклеарну електрану Запорожје повећава ризик од опасне нуклеарне несреће. Такви напади морају да зауставе… Русија би требало да се повуче из нуклеарне електране Запорожје", написао је на Иксу високи дипломата ЕУ Жозеп Борељ.

Оно што је упадљиво је да нико од западних савезника Кијева заправо не тврди да је Русија напала сопствену имовину дроновима, на територији коју контролише. Уместо тога, они имплицирају да би присуство Русије могло на крају да оправда нуклеарну катастрофу.

Играјући заједно са Кијевом игру окривљавања Русије, Запад можда не схвата да би украјинско таргетирање руске нуклеарне индустрије могло да доведе до тога да нашкоде својим интересима "зарад Украјине", закључује аналитичарка.

image
VV inauguration
banner