Свет

"Њујорк тајмс": Бајденова администрација позива Конгрес да одобри продају авиона Ф-15 Израелу

Стејт департмент је недавно послао неформално обавештење комитетима америчког Конгреса да је почео процес законодавне ревизије ове иницијативе
"Њујорк тајмс": Бајденова администрација позива Конгрес да одобри продају авиона Ф-15 ИзраелуGetty © David Butow/Corbis

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена позива Конгрес да одобри продају борбених авиона Ф-15 Израелу по укупној цени од 18 милијарди долара, преноси "Њујорк тајмс", позивајући се на изворе.

Бајденова администрација врши притисак на Конгрес да одобри тај план у тренутку када се председник Бајден "опире" позивима да ограничи продају америчког оружја Израелу због војне операције у Гази.

Према писању листа, Стејт департмент је недавно послао неформално обавештење комитетима Конгреса позивајући на законодавну ревизију продаје авиона.

Осим тога, договор ће укључивати муницију, обуку бораца и другу помоћ.

Наглашава се да Ф-15 неће бити испоручени "најмање пет година", упркос томе што Сједињене Државе убрзавају испоруке оружја за тренутну израелску кампању против палестинског покрета Хамас .

Према једном од извора, израелски званичници су рекли да ће се Тел Авив ускоро обратити Вашингтону са новом наруџбом за борбене авионе Ф-35.

"Политико" је раније пренео да САД разматрају могућност снабдевања Израела борбеним авионима и ракетама у наредним годинама.

Тел Авив може да добије до 50 летелица, 30 побољшаних пројектила средњег домета АИМ-120 и компоненте за претварање авиобомби у прецизно навођене.

image
VV inauguration
banner