Свет

Аргентина жели да постане глобални партнер НАТО-а

Захтев је уследио после посете министра одбране Данској, где је потписао уговор о куповини 24 борбена авиона Ф-16 од те земље
Аргентина жели да постане глобални партнер НАТО-а© Tanjug/Bo Amstrup/Ritzau Scanpix via AP

Аргентина је затражила да се придружи Североатлантској алијанси као глобални партнер, изјавио је министар одбране те јужноамеричке земље Луис Петри а након састанка у седишту НАТО-а са замеником генералног секретара пакта Мирчеом Џоаном, коме је уручио аргентински захтев.

"Наставићемо да радимо на обнављању веза које нам омогућавају да модернизујемо и обучимо наше снаге према стандардима НАТО-а", написао је Петри на Иксу.

Захтев је уследио после посете аргентинског министра одбране Данској, где је потписао уговор  о куповини 24 борбена авиона Ф-16 од те земље, што је договор који подржава Вашингтон.

Према наводима НАТО-а, глобални партнери сарађују са чланицама Алијансе, на пример кроз размену обавештајних података и учешће у војним операцијама.

У Латинској Америци, до сада, Колумбија је једина земља која је глобални партнер организације а широм света то су Аустралија, Ирак, Јапан, Јужна Кореја, Монголија, Нови Зеланд и Пакистан.

image
VV inauguration
banner