Свет

Хамас: Спремни смо на примирје са Израелом у случају "решења са две државе"

Представник Хамаса у преговорима о прекиду ватре и враћању талаца Ал Хаја навео је би да би та група прихватила "потпуно суверену палестинску државу на Западној обали и у Појасу Газе и враћање палестинских избеглица у складу са међународним резолуцијама"
Хамас: Спремни смо на примирје са Израелом у случају "решења са две државе"Getty © Majdi Fathi/NurPhoto

Заменик председника политбироа Хамаса за Газу Халил ал Хаја изјавио је да је та палестинска милитантна група спремна на договор о петогодишњем примирју са Израелом и да се претвори у политичку странку ако би била успостављена палестинска држава са границама из 1976. године, што представља познато "решење са две државе".

Ал Хаја, представник Хамаса у преговорима о прекиду ватре и враћању талаца, навео је би да би та група прихватила "потпуно суверену палестинску државу на Западној обали и у Појасу Газе и враћање палестинских избеглица у складу са међународним резолуцијама".

Он је у интервјуу за "Асошијетед прес" додао да би у том случају војно крило Хамаса било распуштено.

"Сва искуства народа који су се борили против окупатора, кад су постали независни и освојили своја права и своју државу, шта су ове снаге учиниле? Оне су се претвориле у политичке странке и њихове борбене снаге су се претвориле у националну армију", навео је Ал Хаја.

Он је оценио да дуго најављивана копнена офанзива Израела у граду Рафа не би поразила Хамас.

"Израелске снаге нису уништиле више од 20 одсто Хамасових снага. Ако не могу да докрајче Хамас, шта је решење? Решење је договор", казао је Ал Хаја.

Хамас је, како је он навео, направио уступке током преговора са Израелом, али неће одустати од захтева за трајним прекидом ватре и потпуног повлачења трупа Израела.

"Ако нисмо убеђени да ће рат бити завршен, зашто бисмо предали затворенике?", упитао је Ал Хаја.

image
VV inauguration
banner