Свет

Бивша немачка колонија Намибија оптужује немачке Зелене за расизам и колонијализам

У отвореном писму, које цитира лист "Билд", министар Шифета говори о једностраном, незаконитом и неоколонијалном мешању у суверено право Намибије да користи своје природне ресурсе
Бивша немачка колонија Намибија оптужује немачке Зелене за расизам и колонијализамGetty © Andreas Gora - Pool

Заговорници борбе против системског европског расизма и борбе против деснице, што су синоними за немачке Зелене, бивша немачка колонија Намибија оптужила је за расизам и колонијализам, преноси сајт "Јуросинерџис".

Ову оптужбу против немачке министарке животне средине из Зелене странке Штефи Лемке изнео је намибијски министар за животну средину Похамбе Шифете.

Немачка министарка жели да делимично забрани увоз афричке дивљачи у Немачку. У отвореном писму, које цитира лист "Билд", Шифета говори о "једностраном, незаконитом и неоколонијалном мешању у наше суверено право да користимо наше природне ресурсе."

У отвореном писму намибијски министар тврди да је лов на дивље животиње у Намибији строго ограничен и да је део шире стратегије за очување ресурса. Свако ко жели да заштити дивље животиње, додао је министар, мора да дозволи контролисан лов.

У бившој немачкој колонији Немачка Југозападна Африка, што је бивше колонијално име за данашњу Намибију, дивље животиње су заштићене законом. Као у Немачкој и у Европи, контролисани лов је део политике заштите врста. Према речима намибијског министра, део новца од пореза се користи за заштиту дивљих животиња.

Директор намибијског Удружења за Управљање природним и култивисаним подручјима (НАЦСО) Макси Луис оптужио немачку владајућу партију да "не жели ни да их саслуша" и да је то исто као да су "Зелени за Намибијце рекли да не умеју да мисле својом главом."

Покушаји Зелених да наметну своју политику Намибији, додаје Луси, и да "прописују како нека афричка држава треба да се понаша делује као расизам."

Из тог разлога, шеф намибијске владе позвао је министарку Лемкеову и немачку министарку спољних послова Аналену Бербок, која такође припада партији Зелених, на "цивилизовани разговор" у Намибију.

image
VV inauguration
banner