Свет

Зеленски захтева да Европска унија "испуни обавезе" у вези са чланством Украјине

Кијев је поднео званичан захтев за придруживање блоку у фебруару 2022, убрзо након почетка Специјалне војне операције, a статус кандидата добио је већ у јуну исте године
Зеленски захтева да Европска унија "испуни обавезе" у вези са чланством УкрајинеGetty © Michael Fischer

Кијев је испунио све услове које је Европска унија поставила за њега и спреман је да започне преговоре о придруживању, самоуверено је изјавио украјински председник Владимир Зеленски у видео-обраћању у недељу, захтевајући да блок сада то уради.

Кијев је поднео званичан захтев за придруживање блоку у фебруару 2022, убрзо након почетка Специјалне војне операције, а статус кандидата добио је већ у јуну исте године. Званичници ЕУ су се у децембру 2023. сложили да отворе преговоре о придруживању, постављајући низ корака које Кијев треба да предузме као прве у припремама.

Сви ови кораци су завршени, рекао је Зеленски у видео-обраћању, обећавајући да је ово година која ће донети "резултате са Европском унијом".

"Украјина је испунила све неопходне услове за прави почетак приступних преговора и сада страна ЕУ мора да испуни своје обавезе", рекао је Зеленски.

Критеријуми за приступање ЕУ укључују стабилне демократске институције, владавину права, заштиту људских права и мањина, заједно са снажном тржишном економијом и институционалним капацитетом да се носе са обавезама државе чланице ЕУ.

Једно од кључних питања за решавање била је распрострањена корупција. Усред низа корупцијских скандала на високом нивоу, посланици највећег спонзора Украјине – САД – изразили су забринутост због злоупотребе њихове помоћи. Прошлог месеца, украјинско Министарство одбране објавило је планове за увођење новог одељења за планирање логистике, након што је неколико високих војних званичника ухапшено због проневере претходних месеци.

Кијев се тренутно припрема за мировну конференцију која ће се одржати у Швајцарској у јуну. Москва није позвана да учествује и одбацила је конференцију као "бесмислицу". Председник Владимир Путин поновио је раније овог месеца да Русија није одбацила мирно решење сукоба, али је истакао да неће прихватити споразум који игнорише интересе Руске Федерације.

"Кијев се такође припрема за самит НАТО овог лета", рекао је украјински председник. 

Он је поручио да "војни блок који предводе САД не би требало да се плаши сопствене снаге нити да зазире од сопствених темеља".

Амбиција Украјине да се придружи НАТО-у, циљ који је садржан у њеном уставу, био је један од кључних разлога за Специјалну војну операцију, навела је Москва. 

image