Свет

Политичар немачких социјалдемократа тешко повређен у нападу у Дрездену

Матијас Еке (41), главни кандидат социјалдемократа на предстојећим европским изборима, нападнут је док је лепио плакате на улици у четврти Дрездена - Стризен и мораће да буде оперисан
Политичар немачких социјалдемократа тешко повређен у нападу у Дрезденуwww.globallookpress.com © IMAGO/dts Nachrichtenagentur

Политичар и европосланик Социјалдемократске партије Немачке (СПД) Матијас Еке нападнут је у петак у Дрездену и налази се у болници - објавио је СПД Саксоније у саопштењу за јавност. Сасконско министарство унутрашњих послова потврдило је напад за "Шпигл".

Матијас Еке (41), главни кандидат социјалдемократа на предстојећим европским изборима, нападнут је док је лепио плакате на улици у четврти Дрездена – Стризен и мораће да буде оперисан, пише у саопштењу СПД-а Саксоније.

Према информацијама медијског портала "Билд", Матијас Еке је задобио преломе костију и непосредно после напада "очигледно није био при свести".

Групе батинаша су нападале, вређале и застрашивале и друге тимове који су лепили плакате, наводи "Дојче веле".

Полиција у Дрездену саопштила је у суботу да су четири непознате особе прво у петак увече око 22:30 напале 28-годишњка из странке Зелених док је лепио плакате дуж улице Шандауер, а одмах потом Матијаса Екеа који је лепио плакате за СПД.

"И нашег помагача су ударали у лице, шутирали га. Хвала Богу да није тако тешко повређен као господин Еке и могао је да оде кући након што га је прегледала и збринула екипа хитне помоћи која је дошла на лице места", рекао је Валентин Липман, посланик странке Зелених из Дрездена у покрајинском парламенту, наводи "Билд".

Покренута истрага

Портпарол полиције из Дрездена рекао је за "Шпигл" да су наводни починиоци били обучени у црно и да су их сведоци сврстали у "десничарски спектар".

Сви су мушкарци и процењено је да имају између 17 и 20 година. Државна безбедност води истрагу квалификовано као политички мотивисано насиље уз наношење опасних телесних повреда.

Министарство унутрашњих послова Саксоније саопштило је у суботу: 

"Сваки појединачни случај биће детаљно истражен. Одељење државне безбедности Криминалистичке полиције почело је да истражује. Сваки од ових напада погађа све нас. Ради се ни мање ни више него о нашим слободним, равноправном, општим, директним и тајним изборима".

Премијер Саксоније из редова Демохришћана Михаел Кречмер осудио је напад на политичара СПД као напад на демократске вредности. "Напад на водећег кандидата СПД Матијаса Екеа дубоко ме ужасава и не може се ничим оправдати".

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер (СПД) најоштрије је осудила овај тежак чин насиља.

"Ако се потврди да је овај напад на посланика Европског парламента Матијаса Екеа, неколико недеља пре европских избора, био политички мотивисан, онда је овај тежак чин насиља такође тежак напад на демократију. Ми овим доживљавамо нову димензију антидемократског насиља", рекла је она.

image