Свет

Нови ниво улизиштва: Улица у Кијеву добија име по Европској унији

Наставља се кампања раскидања историјских веза са Русијом
Нови ниво улизиштва: Улица у Кијеву добија име по Европској унији© Sergei Chuzavkov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

По добро опробаном рецепту Приштине која се својим заштитницима попут Била Клинтона захваљивала подижући им споменике, Градско веће Кијева одлучило је да преименује улицу Проспект Правди (Авенија истине у Авенију Европске уније), тврдећи да је назив из совјетског доба "идеолошки непријатељски".

Осим очигледне захвалнице онима који их наоружавају, овај потез кијевских власти тумачи се и као део украјинске кампање за прекид културних и историјских веза са Русијом.

Улица ће сада, кажу, носити име по "старом и поузданом геополитичком, економском, а однедавно и војном партнеру Украјине", саопштио је секретар Градског већа Кијева и заменик градоначелника Владимир Бондаренко и додао да је нови назив саобраћајнице, Авенија Европске уније, изабран електронским гласањем.

"Авенија Правда је добила име по централном органу Комунистичке партије Совјетског Савеза, листу Правда", рекао је Бондаренко, додајући да је приступање Европском блоку "стратешки курс, садржан у уставу", да ће ново име бити "корак ка јачању односа". 

Украјинска влада процес "дерусификације" почела је 2015. године, када је тадашњи председник Пјотр Порошенко потписао четири закона који су постали познати као "закони о декомунизацији". У пракси, закон је циљао на хиљаде топонима везаних за Русију, без обзира да ли су они повезани са Совјетским Савезом или не.

Кијев је своје напоре у том правцу удвостручио након ескалације сукоба у фебруару 2022. Највиши званичници су позвали на потпуно уклањање руског језика широм земље, називајући га "елементом непријатељске пропаганде и испирања мозга становништву". Украјински омбудсман за језике недавно је захтевао да се чак и јаслице и вртићи, од којих неки још носе руска имена као што су "Солнисхко" (сунце) и "Одуванчик" (маслачак), морају преименовати.

Именовање улице по Европској унији још је и најмањи проблем ове државе, будући да је у марту једна улица у Никопољу понела име Петра Дјаченка, официра Вафен СС дивизије "Галиција".

Челник украјинске јеврејске заједнице Едуард Долински осудио је овај чин као одавање почасти "нацистичком ратном злочинцу, саучеснику у холокаусту" и "извођачу казнене акције против цивила".

Улица која носи име великог (руског) композитора Петра Чајковског у главном граду Украјине, недавно је одлучено, биће преименована у Улицу Викторије Нуланд, која је међу америчким званичницима најзаслужнијим за организацију Евромајдана и постављање антируског режима у овој држави.

Москва је више пута осуђивала удар Кијева на руску културу и језик, инсистирајући да "присилна украјинизација" крши међународно право и нарушава права оних који говоре руски матерњи језик. Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова назвала је то настојањем да се прекроји историја, напомињући да Кијев "руши све, не само антифашистичке хероје, већ и представнике културе, уметности, науке".

image