Свет

Шпијунска афера у Европском парламенту? Претресена канцеларија водећег кандидата АфД-а

Како је саопштило немачко Федерално тужилаштво, Ђијан Г. је у јануару неколико пута преносио интерне информације о одлукама Европског парламента кинеској тајној служби
Шпијунска афера у Европском парламенту? Претресена канцеларија водећег кандидата АфД-аGetty © Maja Hitij

Генерални федерални тужилац је у Европском парламенту у Бриселу претресао канцеларије водећег кандидата Алтернативе за Немачку (АфД) Максимилијана Краха и његовог помоћника Ђијана Г. (43), преноси немачки "Шпигл".

Сумња се да је кинеско-немачки држављанин Ђијан Г, пре него што се придружио политичару АфД-а Краху, годинама радио и за немачку обавештајну службу.

Претрес канцеларије је претходно одобрио Европски парламент.

Како је саопштило Федерално тужилаштво, Ђијанов приватни стан у Бриселу је већ претресен 24. априла.

"Парламент ЕУ у потпуности сарађује са националним властима", изјавила је портпаролка Европског парламента. У круговима европских посланика се тврди да је истрага усмерена против Краховог помоћника, а да су документи у Краховом личном власништву наводно заштићени његовим посланичким имунитетом.

Како је саопштило Федерално тужилаштво, Ђијан Г. је у јануару неколико пута преносио интерне информације о преговорима и о одлукама Европског парламента кинеској тајној служби.

Истражитељи претпостављају да се информације које је преносио Ђијан Г. односе на резолуцију о утицају Пекинга на критичну инфраструктуру у ЕУ. У резолуцији из јануара, парламент је упозорио на "безбедносне ризике" због технолошке зависности ЕУ од Кине.

Такође, Ђијан је у јануару наводно контактирао кинеску тајну службу поводом још једног осетљивог питања. Према истрази, ради се о резолуцији у којој је Европски парламент позвао Пекинг да одмах прекине са прогоном Ујгура, Тибетанаца и следбеника секте Фалун гонг. Сумња се и да је Ђијан Г. шпијунирао кинеске опозиционаре у Немачкој.

Истражитељи претпостављају да је Ђијан Г. дуго радио за кинеску тајну службу, вероватно пре него што је 2019. године постао службеник посланика АфД Максимилијана Краха из Саксоније.

image