Свет

Леонид Савин: Нове стратегије Пентагона за свемир и виртуелни простор

Ови документи значе даљу милитаризацију приватног сектора, а мало је вероватно да ће пореске обвезнике неко питати на шта ће се трошити средства из буџета
Леонид Савин: Нове стратегије Пентагона за свемир и виртуелни просторGetty © Charles Ommanney

Министарство одбране САД је недавно објавило "Стратегију за сајбер безбедност војноиндустријских база" и "Стратегију интеграције комерцијалног простора", које се фокусирају на блиску сарадњу са приватним сектором, све под будним оком Пентагона, пише Леонид Савин за сајт "Геополитика".

Ови документи у значајној мери мењају ранији приступ овим питањима.

Како се наводи у самом документу, стратегија сајбер безбедности војноиндустријске базе Министарства одбране (ДоД) представља оквир за стварање отпорнијег система унутар војних снага. Остало је пука формалност, која произлази из промена регулаторног оквира и веће свести о сајбер безбедности, како унутар Пентагона, тако и међу приватним извођачима.

У документу се признаје да Кина представља претњу за САД, јер има монопол у производњи ретких метала и зато што улаже у америчку привреду, посебно у пољопривредни сектор. Према томе, ово је признање да је Кина испред САД у низу области.

С обзиром на изјаве америчких званичника да многи озбиљни сајбер напади на САД потичу из Кине, помињање ове земље је сасвим очекивано. Али, у стварности, Вашингтон не жели да изгуби свој монопол.

На брифингу за штампу о стратегији, виши службеник Пентагона за безбедност Дејвид Мекеун је приметио да је Пентагон до сада "био отуђен од заинтересованих страна." Циљ нове стратегије је да Пентагон оствари "централизованији приступ" у овој области.

Мекеун је приметио и да Министарство одбране намерава да ангажује 50 до 75 малих предузећа да учествују у пилот-пројекту и да ће, ако овај концепт функционише, бити повећан њихов број.

Министарство одбране САД је успоставило позицију помоћника министра одбране за сајбер политику (АСД-ЦП) и Канцеларију помоћника министра одбране за сајбер политику (ОАСД-ЦП).

Помоћник секретара за одбрану биће виши официр одговоран за општи надзор над политиком сајбер операција Министарства одбране.

Документи показују решеност САД да се, много озбиљније него до сада, позабаве питањима сајбер безбедности у војсци.

Даља милитаризација приватног сектора

Слична је и "Стратегија интеграције комерцијалног простора", објављена 2. априла.

Пошто комерцијални свемирски сектор све више развија услуге које могу допринети националној безбедности, Пентагон предлаже да комерцијални свемирски пројекти буду интегрисани у архитектуру националне безбедности САД.

Министарство одбране САД планира интеграцију комерцијалних пројеката у мирнодопским условима, што ће омогућити да се комерцијални свемирски пројекти користе и током криза и сукоба.

Ове стратегије се уклапају у одлуку о формирању Канцеларије за стратешки капитал у Пентагону и Стратегију улагања која је објављена нешто раније.

Ови документи значе даљу милитаризацију приватног сектора. Мало је вероватно да ће пореске обвезнике неко питати на шта ће се трошити средства из буџета.

Лобистичким групама у војноиндустријском сектору ће бити омогућено да користе додељена средства и да укључује мала и средња предузећа у тај ланац. Треба очекивати објављивање сличних стратегија које се односе и на друге области, у циљу јачања глобалне војне снаге САД.

image